Istoric: Slovenia, prima campioană mondială în proba mixtă, destinată juniorilor și un nou record de trambulină la Râșnov

a7749482-bdf1-4c11-a90b-513e379bf7cb

Râșnov a fost astăzi gazda unei competiții istorice în lumea săriturilor cu schiurile: în Valea Cărbunării s-a organizat prima competiție mixtă din istoria Campionatelor Mondiale de Juniori, care acum numără 14 ediții.

Analizând pe scurt lista de start, Slovenia Emei Klinec și a lui Domen Prevc, Germania Katharinei Althaus și a lui David Siegel, și Japonia Yukăi Seto și a lui Ryoyu Kobayashi păreau favorite la medalii.

1

Echipa României, formată din Diana Trâmbițaș, Iulian Pîtea, Dana Haralambie și Eduard Török, a fost cea care a deschis competiția. Întrecerea a conținut 80 de sărituri și a avut un nivel ridicat din punct de vedere calitativ, în final stabilindu-se și noul record al trambulinei K90 de la Râșnov.

Performanțele săritorilor sunt de apreciat și mai mult ținând cont de faptul că nu a existat o rundă de probă anterioară competiției, din cauza temperaturii ridicate. Lesne de înțeles de ce, organizatorii s-au grăbit să ducă la bun sfârșit competiția mixtă cât mai repede pentru a completa orarul întrecerilor și a consemna un moment istoric pentru România și ski jumping.

7

În primul schimb al manșei inițiale, Diana Trâmbițaș a sărit 81 de metri, iar Katharina Althaus a izbutit prima săritură aterizată de partea corectă a punctului de construcție, zburând 92 de metri. În al doilea schimb, Iulian Pîtea a plutit 89,5 metri, propulsând  România în clasamentul provizoriu. Viktor Polasek a sărit cu trei metri mai mult, un minut mai târziu, iar Maximilian Steiner s-a dus până la punctul de 91,5 metri. Vântul suflând din față, săriturile aterizate în jurul bornei punctului K nu au fost puține, Bor Pavlovcic reușind de asemenea o astfel de performanță.

Partea secundă a primei manșe a adus-o în prim-plan pe Dana Haralambie, care a zburat 87 de metri și jumătate. Apoi, Chiara Hoelzl și-a ajutat echipa semnificativ, plutind 94 de metri și jumătate. Yuka Seto a aterizat după exact 90 de metri, iar Ema Klinec a conchis al treilea schimb cu o săritură impresionantă, lungă de 95 m. În ultimul schimb al manșei cu numărul 1, Eduard Török a aterizat cu câțiva metri înaintea punctului de construcție. După un număr de evoluții nefericite din partea reprezentanților Poloniei și Rusiei, a urmat o succesiune de zboruri uluitoare de-a dreptul. Janni Reisenauer a zburat 94 de metri, David Siegel cu doi mai mult, iar Ryoyu Kobayashi a plutit îndelung – 97,5 metri. Domen Prevc a concluzionat jumătatea întâi de concurs cu o săritură de 91 de metri.

În pauză, echipele Austriei, Germaniei și Sloveniei ocupau treptele imaginare ale podiumului intermediar, iar România se califica în manșa finală de pe locul al șaptelea. Din nefericire pentru ele, reprezentativele Italiei, Franței, Poloniei și Statelor Unite ale Americii nu au reușit să acceadă în partea a doua a competiției.

La Râșnov a început să plouă ușor, între manșe, însă concursul a continuat. Diana Trâmbițaș a fost nemulțumită de a doua evoluție, iar cea care a făcut primul schimb al manșei secunde memorabil a fost Nika Kriznar, sărind 93 de metri. Nici Iulian Pîtea nu a părut mulțumit cu al său zbor din această manșă, dorindu-și mai mult decât cei 85 de metri. Viktor Polasek a ridicat ștacheta, zburând 95 de metri și jumătate, însă Halvor Egner Granerud a fost în stare de mai mult. Norvegianul s-a oprit cu jumătate de metru înaintea pragului dimensiunii trambulinei, 99,5 metri, culegând aplauze din partea publicului. Bor Pavlovcic a sărit la rândul său cu încredere, plutind 92,5 metri și menținând Slovenia în top.

Dana Haralambie a zburat 87 de metri în această manșă finală, iar Chiara Hoelzl și Ema Klinec și-au trecut în cont sărituri de 90, respectiv 92,5 metri.

4

În ultimul schimb al manșei a doua, Eduard Török a zburat 90 de metri, reușind cel mai lung zbor al echipei române de astăzi. În ciuda ploii și a vântului care s-au întețit, concursul nu a contenit. Profitând de vânt de portanță puternic, Ryoyu Kobayashi a plutit 95,5 metri, Tomas Vancura 96, iar Marius Lindvik 93. Lungimile săriturilor fiind admirabile și demne de aplaudat, David Siegel a hotărât să profite la rândul lui de vântul favorabil și a plutit… mult, parcă fără semn de oprire, aterizând după 105,5 metri și stabilind astfel noul record al trambulinei K90 de la Râșnov. Germanul a avut oarecare probleme la aterizare, însă acestea sunt inerente ținând cont de dimensiunea trambulinei.

Janni Reisenauer a sărit 99 de metri, secunde mai târziu, iar Domen Prevc a tras cortina peste competiție cu un zbor lung de 95 de metri, la finele căruia tânărul sloven a oferit impresia că este mulțumit.

dadsaddsddsdad

Și nu avea cum să fie altfel, echipa Sloveniei – formată din Domen Prevc, Bor Pavlovcic, Ema Klinec și Nika Kriznar – câștigând competiția și devenind prima campioană mondială la sărituri cu schiurile în proba mixtă, destinată juniorilor. Selecționatele Austriei și Germaniei și-au adjudecat medalia de argint, respectiv bronz, iar echipa României a încheiat concursul pe un loc onorant – 7.

La Râșnov urmează în scurt timp competiția masculină pe echipe.

Marcu Czentye

2 thoughts on “Istoric: Slovenia, prima campioană mondială în proba mixtă, destinată juniorilor și un nou record de trambulină la Râșnov

  1. A început la ora 15:00, dar momentan este suspendată din cauza vântului prea puternic. Orarul competițiilor de sărituri cu schiurile se va încheia astăzi.

    Like

Lasă un comentariu