Preview: Planica

wikimedia org

A venit din nou acel timp al sezonului: finalul. După un traseu europeano-asiatic, încâlcit de vreme și vânt, Icarii moderni au sosit cu bine în fața unui gigant impunător: Letalnica. Arena imensă din Planica așteaptă să le ofere propulsia de care au nevoie pentru a pluti prelung, a acumula puncte și a încânta spectatorii. Biletele puse în vânzare pentru acest sfârșit de săptămână au fost de mult vândute, drept urmare ne putem aștepta la un spectacol similar văzut în același loc, în 2015. Suspansul va fi diminuat, în comparație, dar calitatea competițiilor poate fi cel puțin la fel de satisfăcătoare.

Programul competițiilor de la Planica:

Joi, 17 martie – etapă individuală (reprogramarea celei anulate la Titisee-Neustadt), ora 11:00 (Eurosport 2 și E2 HD)

Vineri, 18 martie – etapă individuală, ora 16:15 (Eurosport 1 și E1 HD)

Sâmbătă, 19 martie – etapă pe echipe, ora 11:00 (Eurosport 1 și E1 HD)

Duminică, 20 martie – etapă individuală, ora 11:00 (Eurosport 1 și E1 HD)

Info despre trambulină: Letalnica este una dintre cele trei trambuline-gigant funcționale din lume, alături de cele din Kulm, Austria și Vikersund, Norvegia. Punctul de construcție al acestei arene colosale se află la 200 de metri, iar dimensiunea sa măsoară 225 de metri. Cel mai lung zbor înregistrat oficial la Planica îi aparține lui Peter Prevc, care a plutit 248,5 metri, anul trecut. Nu mai puțin decât 50,000 de persoane pot asista la întrecerile desfășurate pe trambulina Letalnica Bratov Gorisek. Numele complet al trambulinei provine de la frații Gorisek – Vlado și Janez -, care au contribuit decisiv la construcția acesteia.

23

Date despre locație: Planica este o vale superbă, situată în apropiere de satul Ratece, în nord-vestul Sloveniei. Această așezare coincide cu istoria acestui sport, având prima trambulină construită în anii ’30. Distanța dintre Planica și capitala statului sloven, Ljubljana, constă în aproximativ 100 de kilometri.

Rezultatele recente: Majoritatea iubitorilor de sărituri cu schiurile cunosc că deznodământul sezonului precedent a fost realmente bulversant: Severin Freund și Peter Prevc au terminat la egalitate de puncte întregul sezon, însă Globul de Cristal i-a fost oferit germanului întrucât a avut mai multe victorii de etapă (9-3). Stagiunea anterioară a adus trei întreceri organizate pe Letalnica, două invidiuale și una pe echipe. Jurij Tepes și Peter Prevc și-au împărțit echitabil primele două locuri în etapele din sezonul precedent, iar locurile 3 au fost ocupate de Stefan Kraft, respectiv Rune Velta. Etapa pe echipe a fost câștigată de țara gazdă, Slovenia, care a fost urmată pe podium de către Austria și Norvegia.

sport 1 de

Înainte de startul concursurilor din acest weekend, se vorbește repetitiv despre doborârea recordului mondial, care îi aparține lui Anders Fannemel – 251,5 de metri -, zburați la Vikersund, în 2015. Specialiștii și meteorologii indică o probabilitate mare a acestui eveniment, așadar tot ce ne rămâne de făcut este să ne asigurăm că nu vom rata evoluțiile celor mai buni zburători din lume, în acest ultim sfârșit de săptămână al actualului sezon. Orice poveste are nevoie de un final impresionant. Cupa Mondială masculină 2015/16 a avut farmec, însă necesită un epilog care să nu lase pe nimeni indiferent…

surse foto: wikimedia.org, skisprungschanzen.com, sport1.de

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s