Surpriză la Wisla: Roman Koudelka, învingător!

koudelka

Astăzi a fost o zi specială în lumea Icarilor moderni întrucât prima întrecere de la Wisla s-a desfășurat târziu, sub lumina instalației de nocturnă din arena Adam Malysz. Pe o ceață deasă și având în vecinătatea zonei de aterizare câteva mii de polonezi dornici de spectacol, etapa individuală de azi nu putea beneficia de un cadru mai interesant.

Atipic cu privire la manșa inițială a fost faptul că bara de start a rămas la poziția cu numărul 10 de-a lungul tuturor săriturilor din această rundă. Acest aspect ar trebui să însemne normalitate într-o competiție din Cupa Mondială, însă a fost o raritate în actuala ediție, din cauza numeroaselor schimbări nefericite ale condițiilor meteorologice.

Între cei cinci arbitri care formează juriul pentru competițiile de la Wisla se numără și un român, Ovidiu Axinte, care a postat pe pagina de Facebook – „Telemarcu” o imagine cu frumoasa trambulină Malinka – Adam Malysz.

Calitatea primei părți de concurs nu a lăsat de dorit, însă această jumătate a fost încheiată într-un mod mai puțin spectaculos. Piotr Zyla și Maciej Kot au impresionat, zburând 126, respectiv 127 de metri, iar Kamil Stoch și-a întrecut conaționalii, plutind 128 de metri, un minut mai târziu. Robert Kranjec și Roman Koudelka nu au dezamăgit, sărind 126,5, respectiv 127,5 metri, dar Richard Freitag s-a detașat în ierarhia provizorie, zburând 129 de metri. După câteva clipe, Noriaki Kasai și Daniel Andre Tande și-au confirmat valoarea, iar Johann Andre Forfang a devenit surpriza plăcută a manșei, plutind 131,5 metri – cel mai lung zbor al actului întâi. Evoluând în condiții de vânt din spate, spre deosebire de majoritatea celorlalți săritori, cei mai bine cotați au avut parte de prestații sub așteptări. Recordmenul trambulinei, Stefan Kraft, s-a oprit după numai 121,5 metri și niciunul dintre Kenneth Gangnes, Michael Hayböck, Severin Freund sau Peter Prevc nu s-au putut apropia de borna de 130 de metri.

wislaaa

La finalul unei manșe în care dimensiunea trambulinei a rămas neatinsă, Johann Andre Forfang, Kenneth Gangnes și Richard Freitag conduceau clasamentul de moment, iar Peter Prevc se clasa abia pe locul al treisprezecelea.

Vântul din spate s-a lăsat intimidat în manșa finală și a permis celui de portanță să îi ajute pe săritori. În consecință, spectaculozitatea a sporit, aproape 20 din cei 30 de sportivi calificați în partea secundă izbutind zboruri înalte calitativ. Peter Prevc s-a redresat cu ocazia celei de-a doua sărituri, zburând 131,5 metri, iar Andreas Stjernen a continuat să presteze mulțumitor, plutind cu jumătate de metru mai puțin decât slovenul. Spre nemulțumirea parțială a numeroșilor polonezi din tribune, Kamil Stoch nu s-a dus la locul de onoare în urma zborului său de 128,5 metri. Totuși, calitatea zborurilor nu a scăzut, iar Michael Hayböck și Severin Freund au sărit 132, respectiv 131 de metri. Daniel Andre Tande s-a oprit după 130, iar apoi au urmat cele mai frumoase zboruri ale zilei: Roman Koudelka s-a dus până la 133 de metri, iar Noriaki Kasai a mai câștigat o luptă cu limitele umane, plutind 134 de metri și bifând cel mai lung zbor din acest sfârșit de săptămână, până în acest moment.

clasament

Kenneth Gangnes a zburat 130 de metri, spre final, dar Richard Freitag și Johann Andre Forfang nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor impuse de primele lor sărituri. La finalul unei etape suficient de spectaculoase, surpriza vine din partea lui Roman Koudelka, cehul reușind prima victorie de etapă în actuala stagiune. Kenneth Gangnes îl urmează, iar Noriaki Kasai își trece în cont o nouă clasare pe podium, la vârsta de 43 de ani.

wcs

Peter Prevc a încheiat competiția pe locul 5, Severin Freund pe poziția 6, Stefan Kraft pe al 21-lea loc, iar Polonia se poate declara satisfăcută într-o oarecare măsură, avându-l pe Kamil Stoch clasat în primii zece.

Următoarea etapă de la Wisla este programată pentru sâmbătă, de la ora 17:00.

12802954_764042683731110_5208569861865644155_n

surse foto: eurosportplayer.com, facebook.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s