A 12-a victorie pentru Peter Prevc în stagiunea actuală

sport pravda sk

Săriturile derulate astăzi la Almaty au început promițător, Peter Prevc zburând 145 de metri în ședința de probă și întrecându-și propria performanță de ieri, lungă de 141 de metri.

În ciuda faptului că despre complexul Sunkar se spunea că este ferit de curenți puternici, problematica acestui sezon a făcut ca întrecerile să fie sacadate până și în această locație. Cu chiu, cu vai, astăzi a fost consemnată prima etapă de Cupa Mondială desfășurată la Almaty vreodată.

Manșa întâi a fost suficient de aprinsă, Jurij Tepes și Taku Takeuchi fiind primii care au zburat peste 130 de metri. Săriturile aterizate de partea corectă a punctului de construcție, aflat la borna de 125 de metri, nu au fost puține, spre fericirea publicului mai puțin numeros.

Simon Ammann a plutit frumos în prima rundă, 133 de metri, însă nu și-a încheiat prestația cu telemarc, continuând să rateze puncte semnificative acordate pentru stil. Noriaki Kasai n-a dezamăgit, sărind 132 de metri, dar Daniel Andre Tande a impresionat, zburând 136 de metri și jumătate. Michael Hayböck și-a confirmat forma, sărind 138 de metri, iar Peter Prevc a conchis manșa de deschidere cu un zbor de 141 de metri, egal cu cel reușit în calificările de ieri.

snow alps com

Între manșe, Peter Prevc era cu un pas mai aproape de Globul de Cristal, iar Michael Hayböck și Daniel Andre Tande se puteau gândi la o surpriză, completând podiumul de moment.

A doua jumătate a competiției nu a fost la fel de animată, din nefericire. Vântul din spate a început să sufle cu putere, iar organizatorii au fost nevoiți să ridice bara de start până la poziția 20, cu 7 unități mai sus decât pragul inițial stabilit. Kenneth Gangnes, care și-a ratat prima săritură, a zburat 128 de metri într-a doua manșă și a rămas la locul de onoare timp de aproximativ 20 de minute. Spre final, Robert Kranjec a trezit concursul din monotonie, plutind 133 de metri, iar colegul Jurij Tepes i-a urmat exemplul, oprindu-se cu jumătate de metru mai devreme. Severin Freund a convins, sărind 135 de metri, însă de la Daniel Andre Tande și Michael Hayböck se aștepta mai mult decât 129, respectiv 133 de metri. La ultima evoluție, Peter Prevc a fost vizibil superior concurenței, plutind 137,5 metri și distanțându-se în fruntea clasamentului final.

clasament top 10

Detașat clar de concurență, Peter Prevc încercuiește încă o victorie în calendarul Cupei Mondiale și mai face un pas imens în drumul său către primul Glob de Cristal din carieră. Totuși, prezența lui Michael Hayböck și Severin Freund în top 3-ul de astăzi amână certitudinea victoriei din clasamentul general, iar slovenul va fi obligat, în cel mai probabil caz, să obțină clasări decente și la Wisla, Polonia.

Dar până atunci, Peter Prevc poate savura cea de-a douăsprezecea victorie din stagiunea actuală și se poate privi cu încredere la etapa de mâine, din același loc, care va debuta la aceeași oră – 14:00.

surse foto: sport.pravda.sk, snowalps.com, eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s