Podium anormal pe trambulina normală: Michael Hayböck confirmă, Karl Geiger și Taku Takeuchi surprind

1798754-37972371-2560-1440

La nici 24 de ore după vestea anulării etapei pe echipe, organizatorii au luat hotărârea de a muta a doua întrecere individuală pe trambulina normală, încercând să ofere mai multă siguranță sportivilor. Reducându-se astfel potențialul concursului în ceea ce privește spectaculozitatea, competiția de astăzi a făcut loc surprizelor și unor rezultate mai puțin așteptate.

În ședința preliminară, Dawid Kubacki a ieșit învingător, fiind urmat de Andreas Wellinger și Phillip Aschenwald în top 3. Calificarea lui Janne Ahonen în etapa propriu-zisă stârnea un oarecare entuziasm în rândul urmăritorilor, finlandezi și nu numai, însă incapacitatea lui Kamil Stoch de a reuși această performanță fragmenta aura competiției.

Pe a doua trambulină ca mărime din cadrul Arenei Salpausselka, vântul din față a întreținut calitatea etapei, majoritatea săritorilor beneficiind de portanță. Spre nemulțumirea puținilor suporteri din tribune, Janne Ahonen s-a oprit mult prea repede în prima manșă, lungimea săriturii sale nefiind suficientă pentru a-i securiza accederea în partea finală a acestei întruniri. Daiki Ito a surprins, cu o prestație de 92 de metri, înainte ca Phillip Aschenwald să își imite săritura din calificări și să facă abstracție de presiunea competiției, sărind 96 de metri și jumătate. Cu jumătate de metru mai puțin a plutit Karl Geiger, în timp ce Dawid Kubacki i-a egalat pe ambii la puncte după o săritură de 95,5 metri. În acele momente, locul de onoare era ocupat de trei săritori, concomitent, Dawid Kubacki, Phillip Aschenwald și Karl Geiger situându-se la egalitate perfectă.

Dar standardul întrecerii a fost ridicat, la scurt timp după. Taku Takeuchi a sărit 96 de metri și a devansat trio-ul polonezo-austriaco-german, ca urmare a unei evoluții superioare față de cele izbutite de sportivi precum Simon Ammann, Domen Prevc, Stefan Kraft sau chiar compatriotul Noriaki Kasai.

haybockk

Sportivii norvegieni au fost cei mai afectați de schimbarea trambulinei. În mod frapant, Andreas Stjernen, Anders Fannemel și Joachim Hauer nu au reușit nici măcar să se califice în manșa secundă, în vreme ce Daniel Andre Tande și Kenneth Gangnes au aterizat la rândul lor înainte de prima linie roșie – la pragul de 89,5 metri.

În finalul manșei inițiale, Severin Freund și-a trecut în cont o săritură acceptabilă, lungă de 91 de metri, cu puțin timp după ce Michael Hayböck își confirma forma bună, izbutind cel mai lung zbor al rundei – 98,5 metri. Surprinzând întreaga asistență, Peter Prevc a conchis prima jumătate a etapei cu o săritură de numai 89 de metri, clasându-se în pauză sub fratele său mai mic, Domen.

clasament

Între manșe, Michael Hayböck, Andreas Wank și Taku Takeuchi se clasau în top 3-ul de moment, iar seria surprizelor nu se încheia aici. Severin Freund se poziționa pe al 14-lea loc, Kenneth Gangnes pe al 21-lea, iar Peter Prevc pe neverosimilul loc 22.

Și manșa secundă a fost încercată de mișcările variate ale vântului, dar săritorii au început să le ignore, ridicând nivelul spectaculozității. Nu puține au fost aterizările în jurul bornei de 95 de metri, sportivi ca Markus Eisenbichler sau Jurij Tepes reușind astfel de performanțe. Peter Prevc nu a mai ratat și a doua prestație, zburând 95,5 metri, însă a fost înlăturat de Severin Freund de la locul de onoare. Germanul l-a egalat în lungime, dar a profitat de un prim zbor mai bun, întrecându-l în ierarhie. Simon Ammann și Johann Andre Forfang au produs impresii puternice și pozitive, plutind 97, respectiv 99 de metri. Spre finalul rundei a doua, Karl Geiger a zguduit toate așteptările, ratând la doar jumătate de metru atingerea dimensiunii trambulinei. Andreas Wank s-a oprit cu trei metri mai repede față de acel prag, însă ziua s-a încheiat într-o notă plăcută.

În ultima săritură a zilei, Michael Hayböck a zburat nestingherit 100 de metri, bifând a doua victorie consecutivă în Cupa Mondială. Austriacul a satisfăcut întreaga mulțime de așteptări ale susținătorilor săi, devansând clar sportivi mai bine văzuți, precum Peter Prevc sau Severin Freund. Trambulina normală a adus un podium inedit, Karl Geiger și Taku Takeuchi urmându-l pe „Michi” în top 3-ul de astăzi.

clasamenttt

Chiar și în această zi neprielnică, norvegienii au reușit să numere doi reprezentanți în top 10, iar Peter Prevc va putea dormi liniștit la noapte, scutindu-se de potențiala „rușine” de a obține o clasare inferioară fratelui său, Domen.

Cupa Mondială masculină continuă mâine, la Kuopio.

81902_G08_W01

surse foto: eurosport.com, eurosportplayer.com, fis-ski.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s