Michael Hayböck, la a doua victorie a carierei

michael

Întâia etapă organizată pe Salpausselka în acest sfârșit de săptămână s-a derulat cursiv, însă vizibilitatea a fost îngreunată de o ceață deasă, care a acoperit întreaga localitate Lahti. Competiția s-a încheiat surprinzător, cu o victorie a austriacului Michael Hayböck, care a bifat astăzi cel de-al doilea succes de etapă din carieră, care succedă performanța din 2015, de la Bischofshofen.

Cu o oră înaintea startului etapei propriu-zise, Manuel Poppinger a impresionat în ședința de calificare, sfârșind-o în calitate de învingător, iar Robert Kranjec și Anze Lanisek l-au urmat între primii trei. Din nefericire pentru farmecul întrecerii și spectatorii din tribune, Janne Ahonen nu a izbutit accederea în prima manșă a concursului. În schimb, urmăritorilor li s-a oferit un motiv de bucurie prin faptul că Toni Nieminen, fost săritor legendar, a fost astăzi unul dintre sportivii de probă care au testat trambulina.

descombes

Dezavantajul ceții dese a fost contrabalansat de vântul de portanță, prezent pe durata marii părți a etapei. Jumătatea de început a acestei competiții a conținut numeroase prestații care au atins și întrecut punctul de construcție al trambulinei, situat la 116 metri, însă tocmai din cauza mărimii mici a arenei, acest aspect nu a fost suficient pentru a satisface pretențiile privitorilor în materie de spectaculozitate.

Germanul Karl Geiger a fost deschizător de drumuri în manșa de deschidere, sărind 120,5 metri. Polonezul Stefan Hula a depășit această performanță cu jumătate de metru, dar exemplul nu i-a fost urmat de conaționalul său, Kamil Stoch, care s-a oprit după numai 118 metri. Timpul trecând, calitatea săriturilor a crescut, iar Joachim Hauer, Daiki Ito, Simon Ammann și Richard Freitag au aterizat în intervalul 120-120,5 metri. Roman Koudelka a surprins plăcut, cu un zbor de 123,5 metri, însă Domen Prevc a arătat din nou că se află într-o ușoară scădere de formă, plutind 117 metri. Recordmenul mondial, Anders Fannemel, a elevat ștacheta la 126 de metri, dar coechipierul său, Daniel Andre Tande, l-a devansat cu jumătate de metru atât cât privește lungimea săriturii. Noriaki Kasai a izbutit o evoluție absolut onorabilă, egală cu cea reușită de Anders Fannemel și cu trei metri mai lungă decât săritura lui Stefan Kraft. Relativ dezamăgitor a fost și Johann Andre Forfang, înainte ca Severin Freund și Kenneth Gangnes să zboare 125, respectiv 127,5 metri.

În minutele de final ale primei manșe, Michael Hayböck a ieșit în prim-plan, zburând 128 de metri, însă mai impresionant a fost Peter Prevc, care i-a egalat zborul din punctul de vedere al lungimii, slovenul sărind de la o bară de start coborâtă cu o unitate, la cererea antrenorului Goran Janus.

lahti

Peter Prevc, Daniel Andre Tande și Kenneth Gangnes se declarau mulțumiți cu un loc în top 3, între manșe, iar fratele mai mic al liderului Cupei Mondiale, Domen Prevc, prindea cu chiu, cu vai ultimul loc care oferea calificarea în manșa finală.

Din păcate pentru el, Domen nu s-a revanșat nici în jumătatea a doua a competiției, oprindu-se după numai 112,5 metri. Totuși, Simon Ammann a menținut calitatea la cote rezonabile, zburând 122 de metri și jumătate. Taku Takeuchi a aterizat după 121 de metri, asemenea lui Richard Freitag, minute mai târziu. Daiki Ito a continuat seria veștilor pozitive dăruite de japonezi, plutind 125 de metri, însă Andreas Stjernen și Stefan Kraft au temperat entuziasmul, dând senzația că ar fi putut mai mult.

Johann Andre Forfang a revenit la potențialul său maxim, în manșa secundă, sărind 126,5 metri, cu cinci mai mult decât Noriaki Kasai. Severin Freund a impresionat la rându-i, cu un zbor de 128 de metri, mai lung cu un metru decât cele ale norvegienilor Kenneth Gangnes și Daniel Andre Tande.

Când deznodământul etapei de azi era la doar câteva minute distanță, austriacul Michael Hayböck a zburat convingător, reușind cea mai lungă săritură a zilei – 129 de metri. Această evoluție a pus presiune pe umerii lui Peter Prevc, care era așteptat să tranșeze o nouă competiție în favoarea sa. Cu ocazia ultimei prestații din această zi, antrenorul slovenilor a repetat procedura de a coborî bara de start. Însă această mutare nu s-a dovedit inspirată și a doua oară, Peter Prevc oprindu-se după doar 123 de metri. Rezultatul: ocupantul primului loc în clasamentul general a încheiat al cincilea această întrecere, părăsind trambulina cu un gust amar.

clasament

Dar pe Michael Hayböck nu îl interesează acest fapt, ci succesul personal. Austriacul bifează a doua victorie de etapă a carierei și este urmat de către Daniel Andre Tande și Severin Freund pe podiumul de astăzi. Stefan Kraft a dezamăgit, încheind pe locul 11, iar recordul trambulinei a rămas neatins, spre nemulțumirea (tele)spectatorilor.

wcs

Etapa individuală programată duminică trebuie să aducă o înșiruire de evenimente mult mai spectaculoase pentru a salva imaginea acestui sfârșit de săptămână. Însă până atunci, competiția pe echipe îi poate descărca pe Icarii moderni de orice presiune și/sau stres.

top 3

sursă foto: eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s