Preview: Vikersund + Ljubno

52

La nici o lună după recordurile stabilite de Noriaki Kasai și Peter Prevc la Kulm, a sosit din nou timpul pentru câteva etape de zboruri cu schiurile. Vikersund așteaptă cu mare nerăbdare o nouă serie de prestații încântătoare, care să propulseze numele localității în primele pagini ale publicațiilor de pe întregul mapamond. În 2015, a fost vorba despre două recorduri mondiale. Cine poate prevesti ce se va întâmpla acum? E mai bine să îi lăsăm pe sportivi să fie singurii care se avântă și să ne bucurăm de magia acestor întreceri.

Din fericire, cifra etapelor desfășurate în Cupa Mondială 2015/16 pe Vikersundbakken a fost extinsă la 3 datorită deciziei luată de oficialii FIS, cărora li s-a părut adecvat să reprogrameze etapa anulată la Oslo pe această trambulină-gigant.

(Tele)spectatorii nu pot decât să se bucure de această hotărâre și să aștepte derularea evenimentelor programate în felul următor:

Vineri, 12 februarie – etapa individuală anulată la Oslo, reprogramată, ora 21:00 (Eurosport 1 și E1 HD)

Sâmbătă, 13 februarie – etapă individuală, ora 17:00 (E1 HD)

Duminică, 14 februarie, etapă individuală, ora 17:00 (E1 HD)

Info despre trambulină: Vikersundbakken este una dintre cele mai înfricoșătoare trambuline din circuit. Este destinată zborurilor cu schiurile, iar punctul de construcție al acesteia se află la borna de 200 de metri. Dimensiunea ei măsoară 225 de metri, iar recordul oficial al trambulinei este sinonim cu recordul mondial al acestei discipline sportive: 251 de metri și jumătate plutiți de Anders Fannemel, în data de 15 februarie 2015.

1

Date despre locație: Vikersund este un sătuc aparținând comunei Modum, situată în sud-estul Norvegiei. Așezarea este renumită pentru această trambulină imensă, în principal, dar și pentru producția de hârtie. Satul se situează la aproximativ 80 de kilometri distanță de capitala statului norvegian, Oslo.

Rezultatele recente: în ambele etape desfășurate anul trecut la Vikersund, Anders Fannemel s-a clasat pe locul 2. Peter Prevc și Severin Freund au fost cei doi câștigători, iar Noriaki Kasai și Johann Andre Forfang au ocupat, succesiv, ultima treaptă a podiumului.

Principala temă a discuțiilor referitoare la acest sfârșit de săptămână este întrebarea: „se va stabili un nou record mondial la Vikersund?” Sunt șanse ca acest lucru să aibă loc, însă mai presus de toate trebuie menționat că spectacolul se simte în apele lui pe această trambulină. În cazul fericit în care condițiile de zbor vor fi propice, limitele dispar, iar fantasticul poate pătrunde.

Privitor la Cupa Mondială feminină, obligatoriu de amintit este că Ljubno va fi gazda a două etape individuale, sâmbătă și duminică. Îmbucurătoare și demnă de apreciat e intenția canalului Eurosport de a difuza în direct și aceste etape feminine.

Programul întrecerilor feminine de la Ljubno include:

Sâmbătă, 13 februarie – etapă individuală, ora 15:00 (E1 HD)

Duminică, 14 februarie – etapă individuală, ora 15:00 (E1 HD)

Trambulina de la Ljubno are punctul de construcție la 85 de metri și dimensiunea de 95. Cea mai lungă săritură înregistrată aici măsoară 95 de metri și îi aparține americancei Sarah Hendrickson, care a izbutit această performanță în ziua de 12 februarie 2012.

ljubno

Având în vedere forma actuală a Sarei Takanashi, nu ar fi surprinzător ca japoneza să reușească un nou record de trambulină în acest weekend. Probabilitatea ca nipona să își adjudece 200 de puncte și în acest sfârșit de săptămână este foarte mare, însă un semi-eșec al ei ar oferi moral concurenței și ar împrospăta atmosfera în Cupa Mondială feminină.

surse foto: skisprungschanzen.com, berkutschi.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s