Preview: Sapporo + Oberstdorf

19

Sfârșitul primei etape individuale de la Sapporo va consemna, conform orarului inițial, jumătatea Cupei Mondiale 2015/16 la sărituri cu schiurile. Înainte de un capăt de săptămână interesant, Peter Prevc deține liniștit întâietatea în lumea Icarilor moderni și pare de neajuns. Dar întrecerile din Japonia au fost nu o dată imprevizibile și au văzut câștigători mai puțin obișnuiți. Sunt competiții în care fusul orar devine un factor de luat în calcul, iar adaptabilitatea sportivilor la aceste condiții devine cheia principală în procesul obținerii victoriei. Pentru România, acest weekend este special întrucât reprezintă a doua prezență consecutivă a lui Iulian printre cei mai buni săritori din lume. Sperăm ca de această dată rezultatele obținute în calificări să îi ofere biletele pentru etapele propriu-zise.

La capitolul vești bune, este de menționat că Severin Freund se simte apt pentru a concura în etapele de la Sapporo. Campionul mondial în exercițiu a spus că s-a pregătit folosind o combinație între o terapie fizică intensă și câteva antrenamente atletice. De asemenea, antrenorul Germaniei – Werner Schuster – a confirmat că Severin este apt, dar nu în formă perfectă după această pauză de șapte zile, care l-a împiedicat să facă deplasarea la Zakopane.

În privința știrilor mai puțin îmbucurătoare, cei mai în formă austrieci, Michael Hayböck și Stefan Kraft, au hotărât să nu ia parte la întrecerile de la Sapporo, Japonia. Câștigătorul etapei de la Zakopane și ocupantul locului secund de duminică nu vor face deplasarea în Asia, acuzând probleme de sănătate, respectiv oboseală. Ca rezultat, potențialul etapelor de la Sapporo pare știrbit, însă rămâne să vedem alți săritori ieșind la rampă.

Programul concursurilor de la Sapporo, Japonia:

Vineri, 29 ianuarie – calificări, ora 10:00 (Eurosport 2 și E2 HD)

Sâmbătă, 30 ianuarie – etapă individuală, ora 09:30 (Eurosport 2 și E2 HD)

Duminică, 31 ianuarie – etapă individuală, ora 03:00 (Eurosport 1 și E1 HD)

*calificările pentru a doua etapă vor avea loc duminică, în jurul orei 02:00

Info despre trambulină: Okurayama este o trambulină olimpică, cu o istorie îndelungată. A fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și reconstruită mai apoi. Punctul de construcție al acesteia se află la borna de 120 de metri, iar dimensiunea la 134 m. Recordul oficial al trambulinei măsoară 140 de metri și este deținut sincronic de: norvegianul Roar Ljoekelsoey, austriacul Andreas Kofler și polonezul Kamil Stoch.

16

Date despre locație: Sapporo este unul dintre cele mai mari orașe ale Japoniei, având o populație de circa 2 milioane de locuitori. E localizat în insula nordică a statului nipon, Hokkaido, și faimos pentru privilegiul de a organiza prima Olimpiadă de Iarnă din Asia, în anul 1972. Iernile în acest oraș sunt reci și aduc multe ninsori.

Rezultatele recente: Roman Koudelka și Peter Prevc au fost învingători în etapele din 2015 de la Sapporo. Cei doi și-au împărțit locurile 1 și 3 în competițiile de anul trecut, iar Kamil Stoch și Stefan Kraft au obținut fiecare o clasare pe a doua treaptă a podiumului. Despre Iulian Pîtea trebuie spus că a mai participat la Sapporo, pe Okurayama, în 2014. În cadrul a două etape de Cupă Mondială, românul a sărit 114,5, respectiv 110 metri.

11214256_1704219366480163_5439880372680016620_n
Yukio Kasaya, Akitsugu Konno și Seiji Aochi – formând un podium istoric la Olimpiada de Iarnă de la Sapporo, 1972

În ceea ce privește Cupa Mondială feminină, Dana Haralambie și celelalte competitoare vor face deplasarea la Oberstdorf, unde se vor desfășura alte două etape individuale. Trambulina Oberwiesenthal va fi locul acțiunii: ea are punctul de construcție la 95 de metri și dimensiunea de 106 metri.

Programul întrecerilor feminine din Germania:

Sâmbătă, 30 ianuarie – etapă individuală, ora 16:30 (netelevizată)

Duminică, 31 ianuarie – etapă individuală, ora 16:30 (netelevizată)

Așadar, se anunță un nou sfârșit de săptămână captivant în lumea Icarilor moderni, în care totul este posibil. Chiar dacă Peter Prevc s-a clasat pe podium în 17 dintre ultimele 18 etape de Cupă Mondială, surprizele pot apărarea la tot pasul. Cel mai important pentru noi este că vom avea încă o dată doi reprezentanți – Iulian Pîtea și Dana Haralambie – în cele mai importante competiții de sărituri cu schiurile. Avem în perspectivă o participare la etapa propriu-zisă în competiția masculină din partea lui Iulian și cel mai bun rezultat din carieră pentru Dana în întrecerea feminină. Dificil, dar se poate!

surse foto: skisprungschanzen.com, berkutschi.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s