Stefan Kraft, la prima victorie în actuala stagiune

salzburg com

Etapa individuală de la Zakopane a încheiat cu brio seria competițiilor desfășurate pe trambulina Wielka Krokiev în acest sfârșit de săptămână. Cu o manșă întâi surprinzător de bună și o a doua mai modestă, întrecerea de astăzi l-a găsit la final pe Stefan Kraft în poziția de câștigător.

În timp ce atmosfera din tribune era mai mult decât adecvată la standardele Cupei Mondiale, organizatorii au dat start concursului la ora exactă. Simțindu-se și el încurajat de zgomotul călduros, produs de polonezii care au asistat la această etapă, japonezul Ryoyu Kobayashi a deschis șirul zborurilor impresionante, zburând 131,5 metri. Austriacul Thomas Hofer a fost o altă surpriză plăcută a jumătății inițiale, ducându-se cu jumătate de metru mai departe decât niponul. Uitând de faptul că vântul a bătut adesea din spate, săritorii s-au dus, în marea lor majoritate, mai departe de borna punctului de construcție. Nivelul competițional fiind ridicat, Maciej Kot a decis să îi împingă limitele și a plutit 133 de metri. Peste 20,000 de spectatori au explodat de bucurie ca urmare a acestei prestații, emițând un sunet asurzitor, dar plăcut în acest caz. Celălalt reprezentant al gazdelor din partea căruia se așteptau multe, Kamil Stoch, a sărit 131 de metri și jumătate, afișând un stil elegant, notat cu 19 de către juriu. Domen Prevc s-a oprit cu 50 de centimetri mai repede în comparație cu Stoch, însă a avut parte de condiții de vânt mai puțin favorabile. Richard Freitag a plutit la rândul său 131 de metri, cu doi mai puțin decât Stefan Kraft, unul dintre Icarii moderni în mare formă. În ziua în care a împlinit 22 de ani, Daniel Andre Tande a sărit 130 de metri, cu jumătate de metru mai puțin decât Michael Hayböck și colegul Kenneth Gangnes. Cu ocazia ultimei sărituri a rundei de deschidere, Peter Prevc a bifat cel mai lung zbor al zilei, plutind 140 de metri, cu un stil excelent, notat chiar și cu 20 de un jurat. Telemarcul a fost executat în perfectă conformitate cu cerințele regulamentare, iar la capitolul lungime i-au lipsit doar 50 de centimetri pentru a egala recordul trambulinei.

krakow post com

În pauză, Peter Prevc, Stefan Kraft și Kenneth Gangnes se clasau în top 3, iar sportivi ca Manuel Fettner, Andreas Kofler, Andreas Wank, Joachim Hauer și Piotr Zyla nu își făceau loc în manșa finală a etapei.

A doua manșă a competiției individuale de la Zakopane nu a adus același grad de spectaculozitate precum prima. Însă Ryoyu Kobayashi și Simon Ammann au sărit 126,5, respectiv 126 de metri, chiar și sub influența unui vânt din spate puternic. Spre finalul rundei, Richard Freitag a atins pragul de 130 m. Din nefericire pentru suporterii din Polonia, Kamil Stoch n-a reușit această performanță, lipsindu-i jumătate de metru, iar o potențială poziționare pe podium devenea imposibilă. Secvențele de final au surprins faptul că vântul s-a întors și a început să sufle din față, spre bucuria urmăritorilor. Johann Andre Forfang a profitat de acest avantaj, zburând 133 de metri, cu un stil de 19. Spre deosebire de „Forfi”, Kenneth Gangnes nu a făcut îndeajuns în manșa finală, dar austriecii Stefan Kraft și Michael Hayböck au reușit evoluții fantastice. Ambii au avut un stil remarcabil, notat cu 19 și 19,5, iar Michael a izbutit să sară 138 de metri, trecându-și în cont cea mai încântătoare săritură din partea secundă a întrecerii.

clasament

Când Peter Prevc se pregătea să evolueze, în ultima săritură a zilei, situația părea să indice un déjà vu. Liderul Cupei Mondiale avea nevoie de un zbor de circa 132 de metri, fezabil ținând cont de prestația din manșa întâi și de forma sa. Dar slovenul a întârziat la desprindere, iar cei 125 de metri săriți nu au fost suficienți pentru a-i aduce încă o victorie. În schimb, Stefan Kraft zâmbește încă o dată larg și se bucură sincronic de prima sa clasare pe podium în acest sezon și de întâiul succes de etapă. Revenirea austriacului, anunțată încă din timpul Turneului Celor 4 Trambuline, are în sfârșit o concretizare. Ceva similar poate fi spus și despre Kamil Stoch, care a arătat un început de reviriment în acest weekend, cu toate că a dezamăgit ușor azi. Totuși, o clasare în top 10 este întotdeauna benefică. Michael Hayböck și Peter Prevc au conturat podiumul, iar Ryoyu Kobayashi a încheiat, împotriva tuturor sorților, pe locul 7, consemnând cea mai bună performanță din cariera sa.

Cupa Mondială masculină continuă vineri, la Sapporo, Japonia.

surse foto: krakowpost.com, salzburg.com, eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s