Norvegia, din nou mai bună decât oricare altă echipă

skijumping pl

Întrecerea pe echipe de la Zakopane a fost a treia de acest tip din actuala stagiune și prima în care Germania nu s-a impus. În absența lui Severin Freund, accidentat, germanii nu au reușit nici măcar o clasare în top 3, iar bucuria de a ocupa o treaptă a podiumului le-a revenit norvegienilor, austriecilor și polonezilor.

Demonstrând calități de zbor și formă la Campionatele Mondiale de Zbor, polonezul Dawid Kubacki a fost nefericitul care nu a prins loc în componența grupării gazdă. Cele 20,000 de spectatori din tribune nu au avut ocazia de a-l vedea zburând nici pe legendarul Noriaki Kasai, care a lipsit motivat de la aceste concursuri, sora sa decedând în urmă cu o săptămână.

Etapa pe echipe de astăzi a cuprins pe lista de start zece națiuni. Ca de obicei, Stefan Kraft a fost primul dintre austrieci care a evoluat, iar zborul său de 136 de metri a deschis repede potențialul acestei competiții. Minute mai târziu, Maciej Kot a izbutit la rândul lui o săritură de peste 130 de metri, încântându-și compatrioții din tribunele Arenei Wielka Krokiev. Daniel Andre Tande și Andreas Wellinger au fost săritorii care au impresionat în a treia tură a manșei de deschidere, ambii depășind borna de 132 de metri. Pus într-o situație dificilă, Simon Ammann a reușit să mențină Elveția în concurs grație unui zbor de 133 de metri, încheiat cu un telemarc inexistent. Frumos și existent a fost telemarcul lui Kenneth Gangnes de la capătul primei sărituri, care a măsurat 134 de metri. Cu jumătate de metru mai departe au aterizat Kamil Stoch și Michael Hayböck, iar Peter Prevc n-a atins pragul de 130 de metri, plecând de la o bară de start coborâtă cu o unitate.

În pauză, Norvegia, Austria și Polonia ocupau pozițiile podiumul provizoriu, iar reprezentativele Kazahstanului și Rusiei erau eliminate din competiție.

Vântul din spate întărindu-se, sportivilor le-a fost complicat să își îndeplinească obiectivele și în manșa secundă. Domen Prevc a fost unul dintre remarcații părții a doua, în care a plutit 135 de metri. Cu 250 de centimetri mai prelung a zburat Andreas Stjernen, încheindu-și ziua într-un mod prielnic. Roman Koudelka a demonstrat abilități de luat în seamă în vederea etapei de mâine, iar Peter Prevc a lăsat de înțeles că forma lui nu a scăzut, zburând 135 de metri spre final. Michael Hayböck și-a depășit cu doi metri prestația din prima manșă, plutind în a doua 136,5, iar situația a fost tranșată de Kenneth Gangnes. Cel mai în formă norvegian și-a trecut, tocmai în ultima săritură a zilei, cea mai lungă distanță traversată în aer în această întrecere – 138 de metri.

rez

Echipa în care talentul este muncit din greu și seriozitatea pusă mai presus de orice a învins încă o dată. La o săptămână după ce au devenit campioni mondiali în proba de zbor, norvegienii câștigă prima competiție pe echipe din această Cupă Mondială, demonstrând calități nemaipomenite și o unitate de grup respectabilă. Munca lui Alexander Stöckl rodește din ce în ce mai spectaculos, pe zi ce trece, iar succesul de azi, obținut lejer chiar și fără contribuțiile lui Johann Andre Forfang, denotă o formă și un talent incredibile, deținute de norvegieni.

pod_2016-01-23_06-41-47

surse foto: skijumping.pl, eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s