Preview: Zakopane + Zao

31

Săptămâna se apropie de sfârșit și au mai rămas doar câteva ore până la startul primelor competiții de sărituri cu schiurile din Cupele Mondiale masculine și feminine. La Zakopane, Polonia și Zao, Japonia, vor fi câte două etape demne de urmărit.

În Cupa Mondială masculină, a sosit din nou vremea unei noi apariții din România. Așa cum am anunțat marți, Iulian Pîtea va participa la ședința de calificare de la Zakopane. În timp ce noi, românii, ne bucurăm de această veste și sperăm la o posibilă calificare în competiția propriu-zisă, germanii sunt întristați în urma auzirii altei noutăți semnificative din lumea Icarilor moderni. Severin Freund a fost diagnosticat cu hernie de disc lombară și va rata competițiile de la Zakopane. Campionul mondial en-titre se confruntă cu dureri la spate din momentul în care a căzut în ședința de probă de la Innsbruck. Este posibil ca absența lui Severin de la etapele Cupei Mondiale să fie mai lungă decât ne-am dori, iar întrecerile din acest sfârșit de săptămână să nu fie singurele din perioada următoare la care sportivul din Germania nu va putea participa.

„Am avut de luptă cu niște dureri la spate de la căzătura din Innsbruck încoace. Acum, după Campionatele Mondiale de Zbor, am ajuns la capătul puterilor. De aceea am hotărât să nu merg la Zakopane și să ascult de sfaturile medicului. Voi efectua un program de antrenament special. Știu din trecut cât de dificil e să faci predicții cu privire la procesul de vindecare. Practic, sunt într-o formă bună și optimist că voi putea să concurez în Cupa Mondială în curând,” a declarat Severin Freund.

Drept urmare a acestei vești nefericite, Peter Prevc devine favorit detașat la câștigarea etapei individuale din localitatea poloneză, iar pretențiile concurenței pot să rămână neconcretizate în niciun fel. Analizând forma sportivilor, îndrăznesc să spun că numai Kenneth Gangnes și Johann Andre Forfang ar putea să îl devanseze pe sloven în concursul din acest weekend. Ca rezultat al acestui aspect, este foarte probabil ca liderul actual al Cupei Mondiale să își mărească decisiv, în perioada următoare, ecartul față de Severin Freund, iar soarta Marelui Glob de Cristal să fie lipsită de suspans cu mult timp înainte de încheierea stagiunii, care va avea loc în martie. Însă până la etapa individuală, competiția colectivă se anunță de asemenea interesantă. Norvegia pleacă cu prima șansă ținând cont de forma recentă, care le-a adus titlul de campioni mondiali, la Kulm, dar diferența valorică dintre norvegieni și austrieci este mică.

Programul competițiilor masculine de la Zakopane arată astfel:

Vineri, 22 ianuarie – calificări, ora 19:00 (Eurosport 1 și Eurosport HD)

Sâmbătă, 23 ianuarie – etapă pe echipe, ora 17:00 (Eurosport HD)

Duminică, 24 ianuarie – etapă individuală, ora 17:00 (Eurosport HD)

Info despre trambulină: Wielka Krokiev are punctul de construcție la 120 de metri, iar dimensiunea ei măsoară 134 de metri. Recordul oficial al trambulinei de la Zakopane îi aparține elvețianului Simon Ammann, care a sărit 140 de metri și jumătate, în 2010.

30

Date despre locație: Zakopane este un oraș cu o populație de aproximativ 30,000 de locuitori, situat în partea sudică a statului polonez, aproape de granița cu Slovacia. Fiind o localitate aflată la o altitudine de 800 de metri, orașul reprezintă o atracție pentru mulți turiști, dornici să practice diverse sporturi de iarnă. În proximitatea orașului se află Munții Tatra.

Rezultatele recente: în 2015, reprezentantul gazdelor – Kamil Stoch – a fost învingător în etapa individuală, iar Stefan Kraft și Severin Freund s-au clasat la rândul lor pe podium. În competiția pe echipe, Germania, Austria și Slovenia au fost ocupantele treptelor podiumului.

Weekendul care ne stă înainte este special întrucât programează două prezențe românești în Cupa Mondială. În proba masculină, Iulian Pîtea, iar în cea feminină, Dana Haralambie. La Zao, Japonia, programul întrecerilor a început încă de astăzi, când s-a desfășurat ședința de calificare pentru etapa de mâine. Sportiva din România a obținut fără emoții biletul pentru competiția propriu-zisă, clasându-se pe locul 19, ca urmare a unei sărituri de 84,5 metri.

24

Trambulina Yamagata de la Zao are punctul de construcție la 95 de metri și dimensiunea de 106 metri. Programul întrecerilor feminine din acest sfârșit de săptămână este alcătuit din 2 etape:

Vineri, 22 ianuarie – etapă individuală, ora 10:00 (netelevizată)

Sâmbătă, 23 ianuarie – etapă individuală, ora 09:45 (netelevizată)

În concursul feminin, Sara Takanashi este indubitabil favorită la victorie, în ambele etape, însă evoluțiile surprinzătoare pot veni din partea oricărei participante. Sperăm că Dana Haralambie va fi cea care va impresiona cel mai mult în acest weekend.

surse foto: skisprungschanzen.com, berkutschi.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s