Preview: Campionatele Mondiale de Zbor

34

Sezonul 2015/16 al Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile se apropie de începerea unui nou episod special. Campionatele Mondiale de Zbor care se desfășoară în acest an la Kulm, Austria, stârnesc nerăbdarea sportivilor și a spectatorilor, care se vor bucura în zilele următoare de zboruri lungi. Se trece, astfel, de la sărituri cu schiurile la zboruri cu schiurile, ceea ce înseamnă aproape automat o creștere a gradului de spectaculozitate al competițiilor. Odată la doi ani, Icarii moderni se strâng la un loc pentru a desemna cel mai bun zburător. În circumstanțele actuale, Peter Prevc pornește cu prima șansă, însă întrecerile consumate pe trambulinele-gigant ale lumii au fost întotdeauna imprevizibile și presărate cu o doză de hazard.

Campionatele Mondiale de Zbor au un format atipic, diferit de etapele săptămânale din cadrul stagiunii. Într-o notă asemănătoare Turneului Celor 4 Trambuline, fiecare săritor are patru șanse de a acumula puncte, dar în acest caz nu este vorba despre etape, ci manșe. Două manșe se vor derula într-o zi (vineri), iar celelalte două în ziua următoare (sâmbătă). La startul manșei întâi, lista de start va fi alcătuită din 53 de concurenți. Participanții care nu vor prinde loc în top 30 la finele manșei cu numărul 1 vor fi eliminați, iar restul de trei manșe va programa pe listă aceiași 30 de săritori. La 24 de ore distanță de la capătul întrecerilor individuale, setul de competiții din cadrul acestor campionate se va încheia cu ocazia unei etape pe echipe, desemnată anume pentru a stabili care țară oferă cea mai mare densitate de zburători remarcabili.

Programul Campionatelor Mondiale de Zbor de la Kulm arată în felul următor:

  • Joi, 14 ianuarie – calificări, ora 14:00 (Eurosport 1 și Eurosport HD)
  • Vineri, 15 ianuarie – manșele 1-2, ora 14:00 (Eurosport 1 și Eurosport HD)
  • Sâmbătă, 16 ianuarie – manșele 3-4, ora 15:00 (Eurosport HD)
  • Duminică, 17 ianuarie – etapă pe echipe, ora 15:00 (Eurosport HD)

Info despre trambulină: la Kulm se află cea mai mare trambulină din lume, care are aceleași puncte de referință precum cele de la Vikersund și Planica. Punctul de construcție este situat la 200 de metri, dimensiunea la 225 de metri, iar recordul oficial îi aparține germanului Severin Freund, care a zburat acum un an și câteva zile nu mai puțin de 237 de metri și jumătate.

35

Date despre locație: Kulm face parte din stațiunea Tauplitz, unul dintre locurile cu cea mai multă zăpadă din Europa. În fiecare an apariția zăpezii este sigură, iar cantitatea acesteia poate ajunge la borne incredibile – până la 5 metri grosime. Localitatea este amplasată în partea centrală a Austriei.

Rezultatele recente: în ceea ce privește Campionatele Mondiale de Zbor, ultima ediție a fost organizată în Harrachov, Cehia. Competiția a avut loc în 2014 și a fost câștigată de Severin Freund, urmat de Anders Bardal și Peter Prevc în top 3. Dintre săritorii aflați momentan în activitate, Noriaki Kasai, Simon Ammann, Robert Kranjec și, evident, Severin Freund sunt singurii care au în cont un titlu individual în această competiție.

12508967_10153366248187151_6435950288661991657_n

Sunt mulți săritori cărora le place să zboare. Însă nu tuturor le face plăcere să concureze pe astfel de trambuline. Riscurile unei accidentări se majorează, iar curajul se poate diminua în cazul unora, ținând cont de înălțimea la care este amplasată bara de start și lungimea zonei de elan, care măsoară peste 100 de metri la trambulinele-gigant. Se ating viteze extraordinare la ieșirea de pe masa trambulinei, de circa 100 km/h, iar menținerea echilibrului în zbor este infinit mai dificilă decât în timpul unei sărituri.

E o diferență de nivel, de la sărituri cu schiurile la zboruri cu schiurile, și întreaga suflare din jurul lumii Icarilor moderni așteaptă să urmărească întreceri lungi, de calitate. Peter Prevc pare în continuare favorit, având în vedere și faptul că deține abilități de zbor bune, dar Severin Freund, Stefan Kraft, Anders Fannemel și chiar experimentații Simon Ammann sau Noriaki Kasai pot încerca atacuri la supremație. Vor fi patru manșe de-a dreptul fascinante și o competiție colectivă care va conchide sfârșitul de săptămână, într-o atmosferă mai destinsă. Acțiunea începe joi, la amiază. Și merită urmărită. Există posibilitatea de a surprinde în direct un nou record mondial.

surse foto: skisprungschanzen.com, fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s