Liderul Cupei Mondiale, de neoprit și la Willingen

prevccc

Etapa individuală de la Willingen a fost ca o monedă: a avut două părți diferite. Prima jumătate a competiției s-a derulat într-un mod realmente spectaculos, în vreme ce partea secundă a fost inferioară în termeni de calitate și competitivitate.

Cu vânt puternic de portanță, manșa inițială a debutat furtunos și a inclus sărituri extraordinare, semnate de anumiți sportivi fără un prestigiu prea mare în lumea Icarilor moderni. Canadianul Mackenzie Boyd-Clowes și polonezul Andrzej Stekala au fost doi dintre aceia, ambii zburând 136 de metri, cu șase metri mai departe decât punctul de construcție și cu infinit mai mult decât ar fi plănuit. În condițiile în care vântul frontal s-a întețit pe măsura trecerii timpului, ajungând să producă și compensații negative de până la -28 de puncte, Jan Matura și Vincent Descombes Sevoie au fost alți doi săritori care s-au întâlnit cu succesul, apropiindu-se vertiginos de pragul de 140 de metri. Acesta a fost depășit de Anders Fannemel, care a plutit 141 de metri și jumătate, însă mai ghinionist decât el a fost Domen Prevc. Tânărul ski jumper în vârstă de doar 16 ani a fost păgubit de vânt, ce l-a forțat să aterizeze după doar 122 de metri și care i-ar fi putut aduce o căzătură neplăcută. Din fericire, Domen și-a păstrat echilibrul până la final, dar scurtimea săriturii avea să consemne absența sa din manșa finală.

sport 1 de

Lipsit de privilegiul de a sări și a doua oară azi a fost de asemenea Michael Hayböck, care s-a oprit la punctul de 123,5 metri. Lăsând dezamăgirile la o parte, Andreas Wellinger a impresionat puternic prin intermediul unui zbor de 143,5 metri, iar săritura sa i-a impulsionat și pe alții. Stefan Kraft a plutit 147 de metri, înainte ca trio-ul norvegiano-germano-sloven să închidă runda incipientă. Kenneth Gangnes a sărit 139 de metri și jumătate, Severin Freund 145 de metri și jumătate, iar Peter Prevc și-a reconfirmat forma prin cea mai lungă prestație a zilei – 148,5 metri.

În pauză, Peter Prevc, Kenneth Gangnes și Severin Freund ocupau podiumul intermediar, iar veștile negative erau semnalate de Domen Prevc și Michael Hayböck, care nu și-au procurat acces la manșa finală.

Spre nefericirea (tele)spectatorilor, manșa secundă n-a mai fost la fel de strălucită. Majoritatea evoluțiilor au fost mai scurte de 130 de metri – punctul de construcție -, deci calitatea acestei jumătăți n-a fost foarte ridicată. Andreas Stjernen a surprins pozitiv cu o săritură de 136 de metri, cu trei metri mai lungă decât cea izbutită de Severin Freund în această manșă. Impresia de final a întrecerii de astăzi a fost, totuși, plăcută întrucât Kenneth Gangnes și Peter Prevc au reușit sărituri bune spre foarte bune. Norvegianul a zburat 141 de metri și i-a făcut sarcina dificilă slovenului, însă liderul Cupei Mondiale a sărit 145 de metri și jumătate, înlăturând orice dubiu cu privire la capacitatea sa de a-și adjudeca suta de puncte pusă în joc la Willingen.

clasament

Luându-și pauză vineri și având parte de o prestație mediocră în competiția pe echipe, Peter Prevc nu și-a pierdut forma și concentrarea și a fost din nou superior întregii concurențe. Devansându-i pe Kenneth Gangnes și Severin Freund pe podium, numărul 1 în lumea Icarilor moderni la ora actuală își trece în cont a patra victorie consecutivă și a șasea din ultimele șapte posibile. Nu mai puțin de cinci norvegieni intră în top 1o-ul de azi, dar omul din prim-plan rămâne Peter. Slovenul are o formă incredibilă, care îi ușurează traseul spre câștigarea Marelui Glob de Cristal. Prevc se distanțează la 245 de puncte de Freund în clasamentul general al Cupei Mondiale, ceea ce reprezintă un ecart consistent având în vedere câte etape s-au disputat până acum.

wcf

Momentele frumoase ale acestei stagiuni nu contenesc să vină, așadar săritorii se îndreaptă în această săptămână spre Kulm, acolo unde vom asista la spectacolul total oferit cu ocazia Campionatelor Mondiale de Zbor.

prevc

surse foto: fis-ski.com, sport1.de, eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s