Peter Prevc câștigă din nou, stabilind recordul trambulinei Gross-Titlis

3

A doua etapă de la Engelberg și ultima dinaintea începerii Turneului Celor 4 Trambuline a fost, ca și prima din orașul-stațiune elvețian, aprig disputată și extrem de interesantă.

În ședința de calificări de astăzi, care a stabilit configurația listei de start a competiției propriu-zise, norvegianul Anders Fannemel a reușit cel mai lung zbor – 140 de metri -, reușind să ridice semne cu privire la posibilitatea doborârii recordului trambulinei Gross-Titlis.

engelberg

Întreaga zi a fost încercată de vânt din spate, un inconvenient semnificativ, dar spectacolul s-a infiltrat, indiferent de împrejurări. Cu multe sărituri care s-au apropiat de borna punctului de construcție, prima manșă s-a debarasat de mediocritate târziu, datorită germanului Andreas Wellinger. Acesta a zburat 131 de metri, cu 2 mai puțin decât Andreas Stjernen și cu 2,5 m mai puțin decât Stefan Kraft. Dezamăgirile s-au ținut lanț pentru Kamil Stoch și Simon Ammann, care au plutit sub 120 de metri și jumătate în partea întâi, sub influența unui vânt puternic, ce i-a privat de portanță. Spre deosebire de acești sportivi foarte experimentați, Domen Prevc și-a croit din nou drum spre glorie, sărind 137 de metri. Ajutați de vânt, precum Domen, au fost și Michael Haybock, Richard Freitag și Johann Andre Forfang, care au aterizat în intervalul 136-138,5 metri, germanul fiind cel care a izbutit o aterizare la pragul de 138,5 m. Kenneth Gangnes s-a oprit după 135 de metri, Severin Freund după 134, iar Peter Prevc nu s-a lăsat doborât de gravitație până la punctul de 138 de metri și jumătate, egalând cel mai lung zbor al rundei și confirmând că este un campion în devenire. Lăsând la o parte lungimea remarcabilă a săriturii, liderul Cupei Mondiale a primit numai note de 19,5 din partea juriului, compus din cinci membri, printre care și un român, Wilhelm Grosz.

La jumătatea concursului, Peter Prevc, Kenneth Gangnes și Johann Andre Forfang ocupau podiumul provizoriu, Domen Prevc se clasa pe cinci, Severin Freund pe șapte, iar campionii olimpici Simon Ammann și Kamil Stoch își adjudecau in-extremis calificarea în manșa secundă, clasându-se pe locurile 29-30. Dezamăgirea zilei avea să vină din partea lui Anders Fannemel, câștigătorul ședinței de calificări, care a fost descalificat din cauza echipamentului.

engelbergtg

Fără Fannemel, dar cu vânt din spate, manșa finală a debutat cu o săritură decentă din partea elvețianului Simon Ammann. De asemenea, Manuel Fettner a reușit să impresioneze, sărind 132 de metri. Noriaki Kasai nu s-a lăsat cu mult mai prejos, însă vântul din spate s-a întărit și i-a obligat pe organizatori să urce bara de start pentru a spori spectaculozitatea întrecerii. Severin Freund a zburat 131 de metri în partea a doua, Domen Prevc 128,5, iar Michael Hayböck a fost excepțional: a zburat 135,5 metri, cu un stil notat cu 19 de juriu. Zborurile norvegienilor Johann Andre Forfang și Kenneth Gangnes de 131-132 de metri au fost încadrate de două evenimente atipice. Mai întâi, Richard Freitag a sărit 134 de metri și jumătate, dar a căzut la scurt timp după aterizare, schiul drept refuzând să fie stabil și zburându-i din picior. Din fericire pentru (tele)spectatori, pentru el și pentru competiție, germanul nu a părut să fie afectat grav de această căzătură, nici pe plan fizic și nici psihic. A schițat un zâmbet larg, s-a ridicat singur și a părăsit zona de aterizare în aplauzele publicului călduros. Să sperăm că va reveni cu aceeași formă și hotărâre.

În ultima desprindere de pe masa trambulinei a zilei, Peter Prevc a făcut minunea: s-a înălțat extraordinar de mult la desprindere și și-a păstrat înălțimea până spre finalul zborului. Victoria era deja acontată, dar grafica electronica confirma o dorință continuă a urmăritorilor: aceea de a privi recorduri noi. 142 de metri zburați de sloven, noul rege al trambulinei Gross-Titlis de la Engelberg, care ridică schiurile bucuros, în semn de victorie.

clasament

Peter Prevc trebuie să fie în culmea fericirii după ce a reușit două victorii din tot atâtea posibile la Engelberg, un loc în care nu mai câștigase până acum. Michael Hayböck și Kenneth Gangnes nu au cum să fie triști la capătul zilei de azi, obținând 80, respectiv 60 de puncte. Domen Prevc a încheiat pe 5, Severin Freund pe 6, iar mezinul familiei Prevc își ajută indirect fratele mai mare în perspectiva câștigării Globului de Cristal. Pentru Domen, să termine de două ori la rând deasupra campionului mondial în exercițiu trebuie să fie un motiv de laudă. Simon Ammann, Daniel Andre Tande și Kamil Stoch nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, poziționându-se în treimile doi și trei ale clasamentului final de azi.

Înaintea Turneului Celor 4 Trambuline, ecartul dintre Peter Prevc și Severin Freund se mărește la 165 de puncte în clasamentul general – o discrepanță majoră, îndrăznesc să spun. Cu o săptămână înaintea startului celei de-a 64-a ediții a celui mai interesant turneu al sezonului, vice-campionul mondial en-titre se simte mai bine ca niciodată, campionul mondial își caută forma de altădată, Michael Hayböck este omul în care austriecii își pun speranțele, iar norvegienii atacă îndrăzneț culmile clasamentelor. Nu cred că se putea o turnură mai interesantă, care să ofere imprevizibilitate maximă în aceste momente ale sezonului. Rămâneți pe poziții! Urmează una dintre cele mai palpitante perioade din actuala stagiune.

wcf

sursă foto: eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s