Prima victorie pentru Peter Prevc în noul sezon

peter

Primele săptămâni ale acestei Cupe Mondiale au fost stranii, au tergiversat pe cât posibil spectacolul, dar așteptarea pare să fi meritat după o zi ca cea de azi. Vântul a fost din nou hiperactiv, însă Icarii moderni l-au păcălit, spunându-i să se așeze în fața lor. Acesta i-a ascultat, iar întrecerea masculină nu a dezamăgit ca impresie generală nici în cea mai mică măsură.

Kamil Stoch s-a calificat în cea de-a doua etapă a acestui weekend, din fericire, dar competiția propriu-zisă a fost precedată de un eveniment fantastic, în care slovenul Peter Prevc a stabilit noul record al trambulinei, ducându-se cu jumătate de metru mai departe decât Stefan Kraft, în 2014.

Cu toate că entuziasmul acestei performanțe a fost domolit de vânt, care și-a diminuat puterea, Gregor Deschwanden a dat tonul săriturilor onorabile în prima manșă, zburând 127 de metri. Mergând mai încolo, Michael Hayböck a plutit mai prelung cu trei metri și a demonstrat că poate avea o carieră magnifică în față dacă își va susține talentul prin muncă și maturizare pe plan psihic. Aproape de pauza dintre manșe, Andreas Wellinger a sărit 132 de metri și jumătate – o evoluție foarte bună, total opusă celor din dreptul lui Roman Koudelka și Richard Freitag, sportivi care au ratat calificarea în partea a doua. Ex-recordmenul acestei trambuline, Stefan Kraft, a indicat prin zborul său că nu se află într-o formă nemaipomenită, oprindu-se sub 120 de metri. În schimb, Johann Andre Forfang și Kenneth Gangnes și-au confirmat forma grozavă, cu aterizări în intervalul 127-127,5 m. Jumătatea întâi a concursului a fost contrastantă: în primul rând, Peter Prevc a impresionat din nou, sărind 131,5 metri, iar în al doilea rând, Severin Freund a șocat, plutind numai 124 de metri și sfârșind manșa pe locul 15.

Podiumul din pauză era ocupat de Peter Prevc, Andreas Wellinger și Michael Hayböck, iar posibilitatea ca germanul Severin Freund să conducă în clasamentul general și la finele acestei etape era aproape nulă.

În manșa secundă, vântul a rămas același în mod aproximativ, iar Anders Fannemel a arătat sclipiri din diamantul formei ce l-a făcut recordmen mondial în acest sport, atingând azi dimensiunea trambulinei – 134 de metri. Evoluând mai repede decât în mod normal, Severin Freund s-a revanșat într-o oarecare măsură în a doua parte, sărind 131 de metri și jumătate. Spre dezamăgirea lui, neamțul n-a fost lider în niciun moment al rundelor de astăzi. Însă Daniel Andre Tande n-a stat prea mult pe gânduri și a profitat, plutind 136,5 metri și urcând în topul intermediar. Printre emoții de căzături cauzate de vântul schimbător, Kamil Stoch a arătat un început de redresare, zburând 136 de metri. Anze Lanisek a sărit cu un metru mai puțin decât polonezul, dar sub influența unui vânt mult mai slab și a urcat astfel pe prima poziție, preț de câteva momente.

Finalul manșei secunde a fost realmente amețitor. Și pasionant. Ajutat de vânt, Johann Andre Forfang a stabilit un nou record al trambulinei de la Nizhny Tagil, aterizând la borna de 140 de metri. Pentru urmăritori, aș remarca lipsa de inspirație a regizorului transmisiunii, care a schimbat unghiul de filmare taman în clipa aterizării, știrbind puțin din magia unui nou record, care se simte cel mai bine live și din unghiul clasic de filmare, întotdeauna. În fine, Michael Hayböck a sărit 133 de metri și jumătate, însă l-a devansat pe Forfang întrucât a zburat în condiții de vânt mai anevoioase. Andreas Wellinger a ratat complet săritura din final, dar Peter Prevc s-a autodepășit și și-a depășit concurența. În ultimul zbor al zilei, slovenul a plutit cu un metru mai mult decât în evoluția sa din calificări, ce a consemnat primul record al zilei, și a avut un stil surprinzător de bun, pentru care a primit note de 19,5.

Trecându-și în cont un total de 267,4 puncte în etapa de astăzi, Peter Prevc își adjudecă suta de puncte și, în același timp, prima victorie din actuala stagiune. Podiumul este completat de Michael Hayböck și Johann Andre Forfang, Kamil Stoch termină în top 6, iar Severin Freund și Stefan Kraft încheie întrecerea pe locuri de necrezut: 12, respectiv 27.

clasament

Drept urmare a acestui final de weekend memorabil, Peter Prevc își atribuie întâietatea în clasamentul general al Cupei Mondiale, fiind secondat de Severin Freund și urmat mai apoi de patru norvegieni. Și pentru că nu putea să treacă o zi fără ca Peter Prevc să guste din amarul poziției secunde, clasamentul recordurilor trambulinei de la Nizhny Tagil îl plasează pe sloven pe locul 2, la doar 50 de centimetri în spatele noului recordmen al trambulinei din Rusia, norvegianul Johann Andre Forfang. Totuși, Peter are mai multe de sărbătorit decât motive de întristare, distanțându-se azi la 37 de puncte de Freund în clasamentul general, după ce ieri se afla la 41 de puncte în spatele germanului.

wccf

Consider că această etapă face mult bine majorității săritorilor fiindcă le oferă un dram în plus de formă înaintea Turneului Celor 4 Trambuline. Anularea altei întreceri ar fi dăunat semnificativ în acest sens, ținând cont că mai este un singur sfârșit de săptămână conținând etape de Cupă Mondială înaintea începerii marelui eveniment.

podiumsursă foto: eurosportplayer.com

Marcu Czentye 

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s