Severin Freund nu se oprește și se distanțează la 41 de puncte față de Peter Prevc

freund

Prima etapă masculină de la Nizhny Tagil a debutat cu un tempo modest, săriturile de minimum 120 de metri (borna punctului de construcție al trambulinei) fiind rare. În urma unei urcări cu o poziție a barei de start, norvegianul Anders Fannemel – care a câștigat ședința de calificări – a confirmat, zburând 132 de metri. Slovenul Anze Lanisek a întărit de asemenea considerentul potrivit căruia s-ar afla într-o formă sportivă de luat în calcul, aterizând cu un metru și jumătate mai repede ca Anders. Compensațiile negative de vânt au atins numere incredibile în manșa întâi, polonezul Maciej Kot plutind 133 de metri și jumătate în prezența unui vânt de portanță semnificativ, care i-a redus punctajul total cu 23,6 puncte. În raza de acțiune a unor pale asemănătoare, norvegianul Joachim Hauer a zburat la fel de mult. Pragul maxim a fost împins de elvețianul Simon Ammann, care a sărit 134 de metri, surprinzând prin lungime, dar nu și printr-un telemarc la aterizare.

Cu bara de start coborâtă și tras înapoi de un vânt din spate, Stefan Kraft nu s-a bucurat de reușită nici în acest concurs, oprindu-se înainte de borna de 110 m. Totuși, partea întâi a competiției s-a derulat într-o manieră suficent de fluentă și a conținut sărituri constante, bune. Trupa extrem de tânără a lui Alexander Stöckl a afirmat răspicat că n-a făcut deplasarea în Rusia pentru nimic. Johann Andre Forfang, Daniel Andre Tande și Kenneth Gangnes au impresionat, pe rând, Tande sărind 133 de metri, cel mai mult dintre norvegieni. Peter Prevc și Severin Freund au conchis manșa întâi cu evoluții de 131, respectiv 132 de metri.

stork

În pauză, Severin Freund, Daniel Andre Tande și Peter Prevc ocupau podiumul intermediar, însă Gangnes, Hauer și Forfang conturau top 6, la finele unei jumătăți prospere pentru Norvegia.

Din păcate, manșa secundă n-a impresionat într-atât de mult precum cea inițială. Chiar dacă Simon Ammann, Anders Fannemel, Daniel Andre Tande și Kenneth Gangnes au dezamăgit, zburând toți mai puțin de 120 de metri, iar vântul s-a întors, a fost loc de spectacol și în acele momente. Forfang, Lanisek, Hauer și Stjernen l-au produs, înainte de începerea noului episod al bătăliei dintre Freund și Prevc. Slovenul a plutit numai 123 de metri, în vreme ce germanul a încheiat runda cu o săritură de 132 de metri, propulsându-se în vârful clasamentului final.

clasament

Acumulând un total fulminant de 260 de puncte, Severin Freund își apropie încă o sută de puncte, fiind urmat de Peter Prevc și de norvegianul care a confirmat forma de la Lillehammer, Joachim Hauer. Dar norvegienii nu se pot declara altfel decât satisfăcuți, având 5 reprezentanți în top 8: Hauer, Stjernen, Forfang, Tande și Gangnes. Simon Ammann sfârșește în top 10, Peter Prevc mai gustă încă o dată din pelinul poziției secunde, iar Severin Freund începe să confirme o spusă provenită din fotbal, care adaptată la sărituri cu schiurile ar suna în felul următor: „Săriturile cu schiurile sunt un sport în care 50 de săritori se întrec pe parcursul a două manșe, iar la final câștigă un german.” La ceremonia de premiere, a fost intonat imnul național al Germaniei, un aspect neobișnuit care aduce cu farmecul Jocurilor Olimpice.

wc

sursă foto: eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s