Preview: Nizhny Tagil

25

Dezghețarea competițională pare să se fi produs în startul noului sezon odată cu răcirea vremii. O etapă cu două manșe tinde să devină o utopie în fazele inițiale ale acestei Cupe Mondiale, însă Rusia și temperaturile cu minus de la Nizhny Tagil promit să găzduiască întreceri fluente în acest weekend. În aceste momente, căutarea punctelor de interes ale etapelor de sezon este ușoară. Își vor confirma norvegienii forma bună? Severin Freund sau Peter Prevc? Reușește Simon Ammann un telemarc? Toate aceste interogații și nu numai își vor găsi răspunsurile în intervalul vineri-duminică. Orarul acestui grupaj începe vineri după-masa, la ora 16:00, cu ședința de calificări. Acestea vor fi difuzate în direct de Eurosport Player și în reluare de Eurosport, două ore mai târziu. Lucrurile încep să devină serioase în ziua de sâmbătă, începând cu ora 17:00, când Eurosport HD va transmite prima etapă individuală din Rusia. Săritorii cu schiurile își dau întâlnire ultima oară în această săptămână duminică, de la ora 16:00, cu ocazia unei competiții transmise sincronic de Eurosport 1 și Eurosport HD.

Info despre trambulină: Tramplin Stork are punctul de construcție la 120 de metri și dimensiunea de 134. Recordul oficial al trambulinei a fost stabilit de austriacul Stefan Kraft în 2014, când a zburat 138 de metri. Trambulina a fost construită începând cu anul 2009 și a fost dată în folosință în 2012. Beneficiază de o instalație de nocturnă și poate găzdui până la 2,000 de spectatori care să asiste la concursuri.

27

Date despre locație: Niznhy Tagil este un oraș situat în regiunea Sverlovsk Oblast – partea vestică a Federației Ruse – la 25 de kilometri de granița ce separă Europa de Asia. Populația localității este de aproximativ 350,000 de locuitori, iar majoritatea veniturilor orașului vin din producția industriei metalurgice și minerit. Înconjurat fiind de Uralii de Mijloc, orașul a valorificat acest privilegiu și a exploatat resursele din interiorul lor, dar a profitat și de peisajul pădurilor de conifere, înfrumusețându-l cu un complex de trambuline. Climatul orașului este temperat-continental.

Rezultatele recente: Anders Fannemel și Severin Freund au impresionat anul trecut la Nizhny Tagil. Norvegianul a câștigat o etapă și a încheiat a doua pe locul secund, iar germanul a conturat podiumul în prima și și-a adjudecat-o pe cealaltă. Stefan Kraft și Gregor Schlierenzauer au completat top 3-urile din sezonul precedent. Anders Fannemel nefiind într-o formă grozavă, este de așteptat ca Severin Freund și/sau Stefan Kraft să confirme pe această trambulină în zilele următoare.

Veștile noi din lumea Icarilor moderni anunță că austriecii Gregor Schlierenzauer și Andreas Kofler au decis să nu facă deplasarea la Nizhny Tagil, Rusia, pentru etapele care se vor desfășura în acest sfârșit de săptămână. Andreas se va antrena la Lillehammer, în timp ce situația lui Gregor este mai complicată. Fostul câștigător al Turneului Celor 4 Trambuline a vorbit, într-un final, despre incapacitatea sa de a reveni la forma de odinioară: „Vreau să îndepărtez oboseala mentală pe care o simt acum și să-mi redobândesc o energie nouă și bucurie. Nu pot să spun momentan când și cum voi continua – la acest lucru trebuie să mă gândesc. Turneul Celor 4 Trambuline rămâne obiectivul, dar drumul până acolo nu este clar încă. Pentru a reveni la forma pe care am avut-o ani buni, am încercat, am ajustat și am făcut cam tot ce puteam să fac de-a lungul ultimelor luni. Am muncit din greu la antrenamente, dar pur și simplu nu pot sări departe. Aceasta este realitatea, așa că am apăsat pedala de frână și, deliberat, am decis să merg înspre o altă direcție.”

Antrenorul austriecilor, Heinz Kuttin, sprijină hotărârea luată de Gregor Schlierenzauer, declarând următoarele cuvinte: „Am discutat intensiv despre situație alături de Gregor și îi susținem decizia în totalitate. Un atlet poate arăta performanțele sale de vârf numai dacă se simte bine. El are abilități mentale și sportive excepționale și avem încredere în el că va controla situația cu succes.”

Echipa Austriei pentru Nizhny Tagil va fi alcătuită din: Stefan Kraft, Michael Hayböck, Manuel Poppinger, Manuel Fettner și Markus Schiffner.

De asemenea, una dintre surprizele acestui sezon, Domen Prevc nu a făcut deplasarea în Rusia, fiind lăsat în afara lotului de antrenorul slovenilor. Locul său va fi preluat de Jernej Damjan, o figură cunoscută în acest sport.

Vântul și condițiile meteorologice trebuie să fie favorabile fiindcă Turneul Celor 4 Trambuline este foarte aproape. Calitatea celui mai așteptat turneu din cadrul sezonului ar putea fi diminuată dacă săritorii nu au suficient timp petrecut în competiții pentru a-și perfecționa tehnicile de zbor. Drept urmare, weekendurile de la Nizhny Tagil și Engelberg capătă o semnificație dublă. Fie lucrurile se reglează, iar sportivii se vor apropia treptat de apogeul formei, fie calitatea întrecerilor nu va satisface în întregime.

28

Cupa Mondială feminină își consumă cel de-al doilea weekend tot la Nizhny Tagil. Sara Takanashi, Dana Haralambie și celelalte săritoare se vor întrece sâmbătă, de la ora 14:00 și duminică, la prânz, ora 13:00. Niciuna dintre etape nu va fi transmisă în direct la televizor și pot fi urmărite exclusiv pe Eurosport Player. Competițiile vor avea loc pe trambulina cu dimensiunea de 100 de metri.

sursă foto: skisprungschanzen.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s