Alexander Stöckl: „Inima mea de sărituri cu schiurile este foarte fericită”

frodo at

Unul dintre antrenorii în vogă din lumea Icarilor moderni, austriacul Alexander Stöckl – antrenorul norvegienilor – a acceptat să stea de vorbă cu reprezentanții FIS. Discuția lor a produs încă un material prețios, publicat pe site-ul fis-ski.com. Traducerea integrală a interviului poate fi citită mai jos:

FIS: Bună, Alex! Cât de fericită este inima norvegiană de sărituri cu schiurile a antrenorului austriac după weekendul de la Lillehammer?

Alexander Stöckl: Inima mea de sărituri cu schiurile este foarte fericită (râde). În mod special după rezultatele din weekend. Duminică a fost cireașa de pe tort, cu victoria lui Kenneth Gangnes. Dacă îi cunoașteți povestea, cu accidentarea la genunchi și toate suișurile și coborâșurile sale, este o satisfacție pentru antrenor și echipă că a fost în stare să revină.

FIS: După numai trei competiții individuale aveți cinci clasări pe podium. Vă așteptați la un start atât de prosper?

AS: Nu, nu te poți aștepta la așa ceva. De obicei, este un pic dificil dacă sari acasă. Lucrurile nu stau ca în fotbal (râde). Atleții au parte de mai multă presiune și stres. Așadar, este și mai remarcabil că am avut un sfârșit de săptămână atât de reușit.

FIS: Patru norvegieni au fost pe podium. Cât de important este să aveți o astfel de profunzime în cadrul echipei?

AS: Acesta era țelul nostru. Cu muncă pe termen lung am vrut să ajutăm mai mulți săritori să își atingă potențialul maxim. Acum se pare că am izbutit aceasta. Avem sportivi numeroși, care sunt capabili să se claseze pe podium. Acest lucru este o cerință bună pentru a avea succes în evenimente, ca Turneul Celor 4 Trambuline sau Campionatele Mondiale de Zbor cu Schiurile.

FIS: Doi dintre sportivii dumneavoastră nu au jucat un rol important până acum, chiar dacă mulți se așteptau să se descurce bine: Rune Velta și Anders Fannemel. Când vor putea aceștia doi să își demonstreze din nou performanțele cele mai bune?

AS: Sper că în curând (râde). Succesul pe care l-ai avut în trecut duce la mai multă presiune. Așteptările celor din jur și ale tale cresc. Aceasta ar putea fi problema lor. Rune Velta a avut un sezon fantastic, în mod special victoria de la Campionatele Mondiale a fost foarte emoționantă pentru el. Dintr-odată, dintr-un nimeni devii un superstar în Norvegia. Nu este ușor. Media poate și să fie destul de agresivă aici și se așteaptă de la el să sară bine. În vară nu a avut un start bun, la fel ca acum, în iarnă. A decis că vrea să ia o pauză de la competiții și să se antreneze în acest timp. Cred că această mutare este foarte deșteaptă. Să sperăm că va fi din nou în formă bună pentru Turneul Celor 4 Trambuline.

Lucrurile sunt similare și în cazul lui Anders Fannemel. Dar el n-a fost prea constant nici în anii anteriori. În vară ne-am gândit că totul este sub control în situația sa. Acum vedem că nu funcționează totul bine încă. Lucrează la asta. Anders e foarte motivat. Nizhny Tagil ar putea fi bun pentru el. A avut experiențe pozitive acolo și trambulina i se potrivește.

FIS: Descalificarea din proba pe echipe de la Klingenthal mai are vreo semnificație în cazul lui Anders Fannemel?

AS: Desigur, astfel de lucuri afectează un săritor. În mod special când echipa este eliminată din cauza ta, în urma unei greșeli atât de prostești. Acest lucru sporește incertitudinea cu care se luptă.

FIS: Acum, descalificările pot fi singura problemă care să strice puțin starea de spirit. Care este explicația dvs. pentru cele șase descalificări ale norvegienilor în acest sezon?

AS: Din nefericire, nu pot să explic în doar două propoziții. La Lillehammer, grupul național a fost cel mai afectat. Atleții și antrenori au fost pregătiți prost pentru noua procedură dinaintea startului. Nu am comunicat-o suficient de bine. Înțeleg că oamenii se gândesc acum că norvegienii încearcă să forțeze limitele, dar nu a fost cazul. Nu poate fi obiectivul nostru ca jumătate din echipă să fie eliminată din competiție. A fost, de asemenea, o situație dificilă pentru mine referitor la poziția antrenorilor. M-a durut.

FIS: Aceste descalificări v-au costat deja puncte…

AS: Da, între 150 și 300 în deschiderea de la Klingenthal și câteva la Lillehammer. Într-adevăr, ne doare.

FIS: Mai ales luând în considerare lupta strânsă din Cupa Națiunilor în sezonul precedent…

AS: Exact. Luând aminte la aceasta, a fost un început rău. Încercăm tot ce putem pentru a controla acest fenomen. Am avut niște discuții pe această temă. Descalificările pun întreaga echipă într-o lumină proastă și nu este bine, avându-i în minte pe sportivii tineri.

FIS: Haideți să vorbim despre lucruri mai plăcute. Mai sunt doar două weekenduri de Cupa Mondială până la Turneul Celor 4 Trambuline. Există vreun săritor în echipă care, în viziunea dumneavoastră, poate să fie suficient de constant pentru a juca un rol important în lupta pentru titlu?

AS: Nu voi menționa nume acum. Știu precis ce efect ar avea asta. Acel săritor ar putea citi și el acest interviu. Sunt doar fericit că avem atleți mulți, care pot să se numere printre cei mai buni. Sper ca ei să își păstreze forma actuală până la Turneu. Avem profunzime în cadrul echipei noastre pentru Turneul Celor 4 Trambuline. Acest lucru a reprezentat întotdeauna un punct forte al austriecilor. Au avut câțiva candidați la Turneu, în vreme ce alte echipe aveau doar unul. Toată lumea cunoaște cât de epuizantă este competiția. Acel candidat poate avea probleme foarte ușor. Ne aflăm într-o poziție bună cu echipa noastră.

FIS: Austriecii au dominat Turneul Celor 4 Trambuline în ultimii ani, dar nu au avut parte de un debut foarte bun în această stagiune. Își vor intra în formă la timp?

AS: Absolut. Nu s-au descurcat prea bine până acum în acest sezon, însă fac o treabă foarte bună și vor avea din nou câțiva favoriți înainte de începerea Turneului.

FIS: Aveți un favorit pentru Turneul Celor 4 Trambuline?

AS: Nu am avut destule competiții până în prezent. Un weekend a fost anulat în totalitate. La Lillehammer am avut două întreceri pe trambulina normală. Aceasta nu reprezintă un indicator prea bun. Nu pot să spun cine va fi în top. Severin Freund e, cu siguranță, unul dintre cei mai constanți săritori. A sărit foarte consistent până acum și este, în mod cert, unul dintre favoriți.

FIS: Care sunt dorințele dumneavoastră pentru restul sezonului, de exemplu în ceea ce privește vremea?

AS: Ar fi frumos dacă am putea avea doar câteva competiții dificile, iar majoritatea evenimentelor să decurgă normal. Sper că am avut deja suficiente dificultăți și ne așteaptă vremuri bune.

sursă foto: frodo.at

interviu tradus de Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s