Kenneth Gangnes, la primul succes în Cupa Mondială

podium

Într-un final, noul sezon al Cupei Mondiale începe să se debaraseze de anormalitate. Chiar dacă etapa a doua a fost la rândul ei programată pe trambulina mică, întrecerea de astăzi a conținut și o manșă secundă, care a înclinat balanța dinspre eșec înspre succes în imaginea de ansamblu a sfârșitului de săptămână de la Lillehammer, Norvegia.

Regretul absenței unei competiții individuale pe trambulina cu dimensiunea de 138m a fost anulat încă din fazele inițiale ale concursului de azi. În manșa întâi s-a sărit constant și lung, ținând cont de coordonatele date, iar săriturile de peste 90 de metri au devenit normă. Norvegianul Joachim Hauer a confirmat că trece printr-o formă remarcabilă, apropiindu-se la numai jumătate de metru de borna 100 și ștergând amprenta neplăcută a descalificării de ieri. Experimentatul ceh, Jakub Janda, a zburat 97 de metri având un stil plăcut ochilor juraților. Propulsați în vârful clasamentului intermediar au fost și Michael Hayböck, Roman Koudelka, Andreas Wellinger și Richard Freitag, în urma unor sărituri de 95-96 m, înainte de finalul fascinant al primei jumătăți competiționale. Stefan Kraft, Daniel Andre Tande și Severin Freund au pierdut prematur lupta cu gravitația, în vreme ce Johann Andre Forfang, Kenneth Gangnes și Peter Prevc au impresionat atât cu lungimea zborurilor, cât și cu stilul, Gangnes plutind cel mai mult dintre cei trei – 98 de metri.

trambulina

Pauza dintre manșe prezenta un podium inedit, care avea să fie sinonim cu cel final, format din Kenneth Gangnes, Peter Prevc și Johann Andre Forfang. Și cum antrenorul norvegienilor, Alexander Stockl, era deja entuziasmat, organizatorii s-au gândit să-i tempereze încântarea și l-au descalificat pe Andreas Stjernen, reliefând încă o dată un raport dubios între norvegieni și descalificări în actuala stagiune.

Cu bara de start urcată la poziția #10, spectacolul a crescut inevitabil în manșa secundă. Daniel Andre Tande a ținut să demonstreze că victoria de la Klingenthal n-a fost întâmplătoare când a izbutit cel mai lung zbor al zilei – 103 metri! Stefan Kraft și Noriaki Kasai și-au corectat calculele greșite din manșa întâi și au fost foarte aproape de pragul de 100 de metri. Acesta avea, dar, să fie atins de cutezătorul Domen Prevc. Ca să ne dăm seama de potențialul tânărului sloven, ajunge doar să fie spus că Domen a zburat în această manșă cât multiplul campion olimpic, Simon Ammann (100 m). Andreas Wank a plusat, totuși, cu încă un metru, sărind 101 metri, înainte ca lucrurile să devină mai complexe. La cererea lui antrenorului germanilor, Werner Schuster, organizatorii au coborât bara de start cu două unități pentru a-i acorda o compensație pozitivă lui Severin Freund, aflat în mare căutare de puncte după o primă manșă care l-a găsit în preajma locului 10. Severin a fructificat șansa, zburând 99,5 metri și s-a instalat temporar la locul de onoare. Dar bucuria i-a fost vremelnică, întrucât Roman Koudelka i-a depășit performanța cu 3 metri (102,5 m). Aceeași modificare a poziției barei de start n-a funcționat optim pentru Richard Freitag și Joachim Hauer, din nefericire pentru cei doi antrenori. Mergând mai departe, Forfang a plutit 99,5 metri înainte ca Peter Prevc să demonstreze că poate performa și pe astfel de trambuline, zburând 100,5 metri, cu un stil extraordinar. Coborârea intenționată a barei de start a rodit și-n cazul lui Alexander Stockl în cele din urmă, ba chiar decisiv. Kenneth Gangnes a zburat 99 de metri în ultima prestație a zilei, securizând o victorie istorică pentru sine, bucurând publicul și administrându-i încă o doză de frustrare lui Prevc, care pare să fie bântuit de poziția secundă a clasamentelor.

gangnes

Icarii moderni au reușit să transforme trambulina mică într-o gazdă a unei competiții palpitante, chiar dacă Tande, Kraft, Ammann și Kasai au sfârșit într-un interval neplăcut – locurile 13-16. Punctajele au fost relativ echilibrate și mulți sportivi au rămas în penumbră din cauza competitivității foarte ridicate.

clasament

Weekendul de la Lillehammer lasă în urma sa câteva concluzii. Prima ar fi că echipa norvegiană și-a onorat statutul de gazdă, însumând patru clasări pe podium în cele două etape. O a doua indică o formă grozavă a lui Kenneth Gangnes, care a adunat 180 de puncte în două zile (loc 2 ieri + loc 1 azi) și de altfel o formă impresionantă a întregii echipe tinere a Norvegiei. Iar în final, a treia ar fi că noua Cupă Mondială poate să ofere numeroase surprize. Tande și Gangnes au fost autorii până acum, dar întregul peisaj arată că Freund și Prevc mai au de muncit până să se detașeze în clasamentul general.

wc clasa

Urmează etapele de la Nizhny Tagil, Rusia, iar săritorii se pregătesc de intrarea în ultima sută de metri înaintea Turneului Celor 4 Trambuline. Vor fi multe de urmărit în perioada următoare, așa că rămâneți aproape.

sursă foto: eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s