Severin Freund redevine lider în Cupa Mondială

clasament final

Startul noului sezon a fost, este și continuă să fie atipic. Vântul pare să sufle prea puternic oriunde a fost planificată o competiție, iar Icarii moderni sunt captivi în sfera de acțiune a palelor năbădăioase. În zilele premergătoare etapelor de la Lillehammer, prognoza meteo confirma dorința tuturor – aceea de a avea parte de condiții favorabile, spre deosebire de ce s-a întâmplat la Ruka, Finlanda. Doar că meteorologii ne-au păcălit, iar etapa indviduală de astăzi a fost mutată cu o treaptă mai jos, pe trambulina mică, permutarea însemnând implicit și o diminuare a spectaculozității.

Spre nemulțumirea lui Peter Prevc, al cărui stil de zbor nu se află în concordanță cu trambulinele K90, întrecerea a debutat pe sora mai mică a impunătorului Lysgaardsbakken. Marius Lindvik, primul săritor de pe lista de start, a pus în scenă un prim act interesant – o săritură de 92 de metri -, care prevestea o competiție de calitate. Între vești despre descalificări, Marinus Kraus a zburat 97 de metri, surprinzând(u-se), asemenea conaționalului său, Andreas Wank. Cele două sărituri au încadrat un moment șocant, în care Robert Kranjec s-a oprit după doar 65 de metri și jumătate. Vântul suflând haotic, desfășurarea manșei întâi a fost anevoioasă, americanul Michael Glasder făcând realmente un semi-maraton între bara de start și scările de lângă, înainte să performeze. Ajutat de-un vânt de portanță semnificativ, finlandezul Lauri Asikainen a aterizat cu un metru mai departe decât germanii anterior menționați, la borna de 98 m. Michael Hayböck, Kamil Stoch, Domen Prevc și Simon Ammann nu au dezamăgit, multiplul campion olimpic izbutind și un „semi-telemarc”, conform spuselor comentatorului care l-a înlocuit azi pe Ion Sorin Hobana. După un weekend de pregătire separată, departe de stresul concursurilor oficiale, Gregor Schlierenzauer a fost în stare să producă un zbor de numai 91,5 metri, dar a ridicat pumnul în semn de satisfacție. Sunt sigur că fostul campion mondial e cel care cunoaște mai precis unde se află în termeni de formă, drept urmare nu consider gestul său ca inadecvat. Publicul din tribune a fost mulțumit în urma evoluțiile lui Andreas Stjernen, care s-a oprit la doar 4 m distanță de pragul de 100, și Kenneth Gangnes, ce l-a urmat cu un zbor bun, cu 50 de centimetri mai scurt. Campionul mondial en-titre, Severin Freund, și-a îndeplinit obiectivul și s-a clasat pe primul loc în clasamentul intermediar, zburând (doar) 94,5 metri, dar compensând cu al său stil veșnic ireproșabil. Peter Prevc și Daniel Andre Tande erau singurii care-i puteau fura victoria germanului, însă ambii s-au oprit înainte de pragul de 93 de metri și au ratat podiumul.

Lesne de înțeles de ce, etapa s-a încheiat la capătul primei părți, iar în top 3 s-au regăsit Severin Freund și norvegienii Kenneth Gangnes și Andreas Stjernen. În mod cert, Norvegia experimentează o primă parte a Cupei Mondiale interesantă, cu o victorie la Klingenthal și două clasări pe podium astăzi, performanțe care succedă descalificarea din etapa pe echipe din Germania.

clasament

Cel mai lung zbor al zilei va fi dat uitării cât de curând, norvegianul Joachim Hauer fiind descalificat după izbânda remarcabilă de 105 metri. Numărul ridicat al descalificărilor de astăzi – șapte – ridică semne de întrebare în privința profesionalității și/sau onestității săritorilor. Trecând peste acest aspect neplăcut, rămâne de menționat că Severin Freund s-a instalat în fruntea clasamentului general al Cupei Mondiale, cu 160 de puncte și este secondat de Daniel Andre Tande, aflat la 20 de puncte diferență. Peter Prevc conturează podiumul, însă a acumulat doar 104 puncte, fapt care îl face, mai mult ca sigur, să urască din ce în ce mai mult trambulinele mici. Desigur, clasarea sa și a altora, precum Noriaki Kasai (locul 30) sau Anders Fannemel (locul 41) este în parte irelevantă fiindcă întrecerea s-a derulat într-o singură manșă, iar trambulina nu a fost cea prevăzută în programul inițial.

Întrecerile de la Lillehammer își au epilogul mâine, de la ora 15:45, în ceea ce va fi o nouă etapă individuală. Până atunci, vântul ar face bine s-o lase mai moale…

sursă foto: eurosportplayer.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s