Preview: Lillehammer

34

Primele două grupaje ale acestei Cupe Mondiale nu au avut parte de cele mai bune condiții meteorologice, însă traseul sezonului pare să se schimbe odată cu întâiul eveniment organizat de țara inventatoare a acestui sport, locul de proveniență al actualului lider al clasamentului general, Daniel Andre Tande – Norvegia. Icarii moderni au avut o săptămână la dispoziție pentru a-și reintra în ritmul competițional, iar adaptabilitatea fiecăruia va fi testată de-a lungul a trei zile interesante, în acest weekend. Dacă nu vor interveni din nou factori negativi, întrecerile de la Lillehammer vor debuta vineri-seara, de la ora 21:15, cu ocazia calificărilor, care vor fi transmise exclusiv de Eurosport Player. Programul va continua sâmbătă, de la ora 17:45, cu ocazia celei de-a doua etape individuale a stagiunii. Acțiunea acesteia va putea fi urmărită pe Eurosport HD. Spectacolul se va termina odată cu sfârșitul etapei de duminică, ce va debuta la ora 15:45 și va fi transmisă concomitent de Eurosport 1 și Eurosport HD.

Info despre trambulină: Lysgardsbakken este una dintre trambulinele-simbol din lumea săriturilor cu schiurile. Dimensiunea trambulinei este de 138 de metri, iar punctul de construcție se situează la 123 m. Recordul oficial al elegantei arene este deținut de elvețianul Simon Ammann, care a zburat 146 de metri, în anul 2009. Lysgard a fost construită în anul 1992 și poate găzdui până la 50,000 de spectatori – una dintre cele mai încăpătoare trambuline.

skisprung

Date despre locație: Lillehammer, situat în sudul Norvegiei, este un municipiu viu, în care plictiseala moare. Populația de circa 30,000 de locuitori se bucură de privilegiul ocupării unui spațiu special al țării din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi că localitatea are în componență singurul Muzeu Olimpic din nordul Europei, un loc ideal în opinia vizitatorilor interesați de sport. Lillehammer este recunoscut drept o destinație bună pentru cicliști, dar și un centru veritabil al sporturilor de iarnă, istoria îndelungată a municipiului confundându-se cu schiurile. În acest sens, legenda spune că pretendentul la tronul Norvegiei era dus pe schiuri de la Lillehammer la Rena. Revenind la sport, Lillehammer a fost gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 1994 și va organiza Olimpiada de Tineret din 2016. De asemenea, reprezentanții de seamă ai municipiului își doresc ca istoria să se repete, depunându-și deja candidatura la găzduirea Olimpiadei de iarnă din 2022, alături de Oslo. Municipiul este străbătut de râul Mesna și este înconjurat de munți, aparținând de o zonă cu climat subpolar.

Rezultatele recente: Roman Koudelka și Gregor Schlierenzauer s-au impus în cele două etape de pe Lysgardsbakken din sezonul trecut. Peter Prevc, respectiv Anders Fannemel au ocupat locurile 2, iar Michael Hayböck a încheiat ambele competiții pe locul 3. De-a lungul timpului, „Schlieri” și Simon Ammann au avut parte de performanțe notabile pe această arenă. Apropo de primul menționat dintre cei doi, austriacul vine după un weekend în care s-a antrenat tocmai la Lillehammer – o decizie inspirată în cele din urmă, întrecerile din Ruka anulându-se – și s-ar putea ca Gregor să fie unul dintre cei mai îndreptățiți să spere la o clasare pe podium în aceste zile.

Etapele de Cupă Mondială masculină vor fi precedate de prologul sezonului feminin, la care va lua parte și Dana Haralambie. În cel mai bun caz, acest weekend va fi lipsit total de probleme de ordin meteorologic, românca își va face loc în topul clasamentului, iar pe tabloul masculin vom putea admira spectacol de cea mai înaltă calitate. Rămâne de văzut cât de mult i-a afectat pe săritori pauza nedorită din Finlanda și cum va reacționa Daniel Andre Tande purtând tricoul galben, chiar sub privirile compatrioților din tribune, care spre nemulțumirea lor nu îl vor putea admira în aceste zile pe Rune Velta, norvegianul comunicând că nu se simte în forma necesară pentru a concura.

sursă foto: skisprungschanzen.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s