Vântul puternic, inamicul tuturor

srf ch

Într-un sfârșit de săptămână în care toată suflarea din jurul Icarilor moderni ar fi trebuit să aibă parte de o ședință de calificări și două etape individuale, vremea s-a opus ferm oricărui efort omenesc de a produce spectacol. Prin intermediul vântului ce-a suflat cu puteri fantastice, mai întâi, și în urma ploii, mai apoi, vremea a declarat indirect război săriturilor cu schiurile, iar Walter Hofer și ceilalți organizatori au rămas perplecși.

Cu toate acestea, eforturile coordonatorilor de competiție s-au focalizat înspre desfășurarea unei etape cu o singură manșă, astăzi, care să salveze în cea mai mică măsură posibilă impresia generală a telespectatorilor, dar mai ales a susținătorilor de la fața locului, care trebuie să se fi simțit disprețuiți, cheltuind sume consistente pentru a urmări… mai nimic notabil. Cu un ritm sacadat și îmbibat în sincope, întâia manșă de la Ruka n-a provocat niciun fel de tresărire în rândul urmăritorilor, cu excepția zborului de 129 de metri și jumătate – o săritură decentă și cam atât, de altfel –, reușit de germanul Andreas Wank. N-au mai contat nici descalificarea lui Ville Larinto, nici scurtimea zborurilor și nici imaginile triste din lobby, unde Noriaki Kasai și alți sportivi de renume priveau în gol și așteptau, fiindu-le încercată răbdarea la maximum.

Într-un final mai întrârziat decât s-ar fi așteptat, Walter Hofer alături de colegii săi au hotărât anularea etapei de astăzi și, implicit, faptul că acest weekend din regiunea Kuusamo, Finlanda, a fost un eșec total, din nefericire. Cel puțin până acum, programarea unei etape mâine fiind incertă. Tare complicat trebuie să fie în pielea lui Walter Hofer în aceste momente, directorul de cursă FIS fiind primul și aproximativ singurul personaj pe care îl învinuiesc toți în astfel de circumstanțe. Zeci de zboruri efectuate cu destinația Ruka, Kuusamo, multe tranzacții perfectate în scopul unei șederi care să favorizeze atingerea performanțelor, și totul sfârșește în van.

Desigur, personalitățile din lumea Icarilor moderni nu sunt caracterizate de egoism, cu toții cunoscând tainele acestui sport și imprevizibilitatea sa, la care contribuie în parte și vremea, și n-au găsit drept prielnică pornirea unor comentarii depreciative la adresa organizatorilor.

În condițiile meteorologice date, anularea este cea mai potrivită decizie luată de către organizatori, care au evitat astfel potențiale accidentări, precum Andreas Kofler a controlat forța unei pale de vânt în timpul în care a plutit în aer azi. Anii petrecuți în competiții i-au priit austriacului, în mod cert, dar n-aș vrea să contemplez asupra a ce s-ar fi putut întâmpla în cazul unui vânt și mai vârtos sau în timpul evoluției unui Icar mai tânăr.

Aplecând capul și suspinând cu insatisfacție, după ce doar 43 dintre cei 70 de săritori au au izbutit să performeze (e mult spus „a performa”), Icarii moderni își ridică privirile înspre ziua de mâine, în cazul în care vor fi sărituri, sau mai degrabă înspre Lillehammer, Norvegia, unde începând cu data de 4 decembrie se anunță continuarea spectacolului greu încercat în acest debut de sezon. Prognoza meteo anunță vremuri propice pentru săritori în țara liderului-surpriză de Cupă Mondială, Daniel Andre Tande. Mai curând sau mai târziu, situația va reveni la normal. Răbdare să fie, că celelalte se vor regla de la sine.

sursă foto: srf.ch

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s