Preview: Ruka

kuusamo ruka

Primul weekend al Cupei Mondiale 2015/16 a fost tumultuos și nu s-a desfășurat în cele mai bune condiții meteorologice. Dacă la Klingenthal temperaturile au fost ridicate, iar ploaia a pus probleme organizatorilor, în stațiunea de ski Ruka, din zona Kuusamo termometrele indică vremuri reci, care pot fi succedate de ninsori. Având, deci, asigurate circumstanțele optime pentru sărituri cu schiurile, Icarii moderni s-au deplasat aproximativ 2000 de kilometri spre nord-est, din Germania până în Finlanda. Programul primei etape găzduite de Țara Celor 1000 de Lacuri în acest sezon debutează joi, la ora 18:00, cu ședința de calificări. În cazul în care nu va fi nevoie de o nouă amânare a calificărilor și planul va decurge normal, etapele individuale se vor desfășura vineri și sâmbătă, cu începere de la ora 18:00, respectiv 17:00. Ultima întrecere din acest grupaj va putea fi urmărită exclusiv pe Eurosport HD, pe când celelalte vor fi transmise atât de Eurosport 1, cât și de Eurosport HD. De notat: la Ruka nu se va organiza etapă pe echipe. Mai mult decât atât, următoarea competiție colectivă va avea loc la Willingen, în ianuarie, după ce Turneul Celor 4 Trambuline se va fi încheiat.

Info despre trambulină: Ruka este cea mai mare dintre trambulinele Finlandei și un loc feeric, simbol al Cupei Mondiale din noiembrie 2002 încoace. Găzduirea etapelor de sezon a fost posibilă drept urmare a renovării din 1996, în urma căreia beneficiază și de o instalație de nocturnă. Punctul de construcție al trambulinei se află la 120 de metri, cu 5 m mai puțin decât la Klingenthal, iar dimensiunea trambulinei măsoară 142 de metri, cu 2 mai mult în comparație cu prima gazdă a săriturilor cu schiurile pe zăpadă din acest sezon. Recordul oficial de la Ruka îi aparține lui Gregor Schlierenzauer, care a zburat 147 de metri, în 2007. Dorind să-și perfecționeze tehnica de zbor în Lillehammer, Norvegia, recordmenul austriac nu va participa la etapele din Kuusamo. Decizia a fost luată alături de antrenorul echipei austriece, Heinz Kuttin, care este sigur că Gregor va găsi utilă această perioadă de antrenamente. În acest weekend, locul lui Schlierenzauer – care s-a clasat pe 17 la Klingenthal – va fi preluat de Florian Altenburger, 22 de ani.

Ruka Nordic Opening nov 27th 2010. (photo: Jkpromo.com/ Patrick Forsblom)

Date despre locație: Stațiune turistică de excepție, inclusă în Parcul Național Oulanka, Ruka este văzută drept unul dintre cele mai frumoase locuri ale Finlandei. Amplasată în regiunea Kuusamo, la mică distanță de granița estică a statului scandinav cu Rusia, satul de vacanță e situat în inima naturii, înconjurat de păduri de conifere și numeroase lacuri glaciare – un loc polaric veritabil. Sunt mii și mii de turiști care vizitează anual Rukatunturi (versiunea lungă a denumirii Ruka).

Rezultatele recente: În 2014, Simon Ammann a câștigat ambele întreceri de la Ruka, cu mențiunea că și-a împărțit întâietatea cu Noriaki Kasai, în cazul celei de-a doua competiții. Veteranul japonez a reușit să se claseze pe podium și în prima etapă, așadar cvadri-campionul olimpic elvețian și cel mai experimentat Icar modern sunt așteptați să repete istoria, izbutind zboruri lungi în aceste zile.

Ruka Nordic Opening nov 27th 2010. (photo: Jkpromo.com/ Patrick Forsblom)

În cazul în care vă întrebați, Severin Freund și Peter Prevc au reușit la rândul lor sărituri decente pe această trambulină în stagiunea precedentă, așadar „războiul” indirect dintre cei doi poate continua și la Ruka, un loc special care va găzdui competiții pasionante și oameni deosebiți în acest weekend. De urmărit vor fi reacțiile lui Kamil Stoch, Stefan Kraft sau Simon Ammann, la fel de mult precum confirmarea dorită din partea tânărului Daniel Andre Tande. Și, desigur, lupta dintre Freund și Prevc, ceea ce se prefigurează a fi capul de afiș al acestei Cupe Mondiale.

sursă foto: skisprungschanzen.com

Marcu Czentye

 

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s