Ce surpriză: Daniel Andre Tande se impune la Klingenthal!

12274420_10153273129752151_6520853243615803583_n

La opt luni distanță de ultima etapă individuală a sezonului anterior, Klingenthal a găzduit întâia întrecere în care, în teorie, nimeni și nimic nu contează pentru un Icar modern exceptând propriile zboruri. În condiții meteorologice dificile și nestatornice, tânărul norvegian de 21 de ani – Daniel Andre Tande – a produs surpriza, devansând cei mai în formă săritori din lume, Peter Prevc și Severin Freund.

Ziua a început cu ședința de calificări, în care vântul și-a expus din nou caracterul versatil. Palele de vânt au periclitat echilibrul unor sportivi, câțiva evitând in-extremis căzături ce ar fi fost sinonime cu un debut ghinionist de sezon. În vreme ce Richard Freitag, Jurij Tepes, Simon Ammann sau cei doi coloși deja menționați nu au dezamăgit, Johann Andre Forfang a surprins, zburând 141 de metri și lansând un semnal de alarmă în ceea ce privește dorința de răzbunare a Norvegiei după cele întâmplate ieri (n.r. 0 descalificare nefericită).

În competiția propriu-zisă, Domen Prevc și-a continuat parcursul extraordinar, depășind punctul de construcție în manșa întâi. Prezența acestuia într-o etapă de Cupă Mondială, la vârsta de numai 16 ani vorbește de la sine și pare lesne de înțeles că în familia Prevc gena de zburător este prezentă în toți cei trei fii – Peter, Cene și Domen. La scurt timp după anunțul unei noi descalificări, cu finlandezul Harri Olli în calitate de pățit, Daniel Andre Tande a plutit 142 de metri și a încurcat calculele săritorilor fruntași. Kenneth Gangnes, Tom Hilde și Johann Andre Forfang și-au imitat colegul și au izbutit la rândul lor sărituri respectabile, dar atenția a fost captată de Kamil Stoch. Contrar eșecului de ieri, polonezul a plutit 137 de metri în prima jumătate a întrecerii, cu jumătate de metru mai mult decât Noriaki Kasai. Finalul primei părți a avut darul de a trece în plan secund evoluțiile mai puțin încântătoare ale unor săritori de la care se voia mai mult, precum: Piotr Zyla, Anders Fannemel sau Stefan Kraft. Peter Prevc a sărit 139 de metri, iar Severin Freund l-a urmat, însă a plutit cu cinci metri mai puțin, în condiții de vânt mai puțin favorabile.

Podiumul intermediar a fost ocupat de Prevc, Tande și Freund, iar Domen se clasa în top 10, în mod uimitor. Fără Gregor Deschwanden, Dawid Kubacki, Rune Velta sau Andreas Wank, manșa secundă a debutat sub o ninsoare ce-a adus nițel aminte de competițiile importante din toiul iernii.

Câștigătorul din 2014 de la Klingenthal, Roman Koudelka, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, făcând loc tinerilor în drumul spre glorie. Forfang a zburat 143 de metri, spre surprinderea tuturor, cu jumătate de metru mai mult decât Kraft, care a revenit în această manșă cu ambiția de a acumula puncte și de a-și întreține reputația bună. Cu greutăți la aterizare, Ammann a aterizat după pragul de 130 de metri, asemenea lui Tepes, Gangnes sau Wellinger. Magia a survenit încă o dată din partea unui tânăr, același Domen Prevc, căruia i-au lipsit doar 50 de centimetri ca să atingă 140 de metri. În timp ce Schlieri și Hayböck au dezamăgit, ca și Stoch în a doua manșă, Richard Freitag și-a împins propriile limite, zburând 141 de metri și ocupând locul de onoare timp de minute bune. Cu 26 de ani mai în vârstă decât Domen, Noriaki Kasai a demonstrat că nu crede în noțiunea timpului și a egalat în lungime zborul slovenului – 139,5 metri. Ajunsă la ultimii trei săritori, etapa s-a încheiat en-fanfare, cu mult freamăt. Mai întâi, Freund s-a oprit după doar 132 de metri, dar a trecut pe primul loc pentru câteva secunde datorită stilului său de zbor, admirat deopotrivă de suporteri și juriu. Atunci când presiunea se adună și orice tânăr ar putea claca, sportul reprezentând o luptă complicată din punct de vedere psihologic, Tande a făcut minunea a doua oară, zburând 140 de metri și jumătate. Peter Prevc, cu a sa evoluție de 138 de metri, s-a văzut nevoit să se mulțumească cu locul 2 și cu o primă bătălie câștigată în „războiul” cu Severin Freund.

channelnewsasia com

Cu un total fabulos de 268,7 puncte, Daniel Andre Tande obține prima victorie de Cupă Mondială din carieră, realizând această bucurie cu lacrimi de bucurie în ochi. Prevc și Freund completează podiumul într-o etapă serios încercată de vânt, dar care a lăsat o părere pozitivă, per ansamblu. Rămân, totuși, amintiri neplăcute ținând cont de Kamil Stoch, Gregor Schlierenzauer sau Simon Ammann, care sunt așteptați să își îmbunătățească forma. Până joi, când se vor desfășura calificările de la Ruka, Finlanda, să nu uităm că săriturile cu schiurile au un viitor promițător, în persoanele lui Daniel Andre Tande și Domen Prevc, care la 21, respectiv 16 ani, au ocupat pozițiile 1 și 8 ale clasamentului.

surse foto: fis-ski.com, channelnewsasia.com

Marcu Czentye  

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s