Debut fericit pentru germani

sanidegouniontribune com

Cu aproximativ 24 de ore întârziere, Cupa Mondială 2015/16 a debutat, spre fericirea spectatorilor și urmăritorilor din fața ecranelor. Startul noului sezon a fost atipic întrucât a constat într-o etapă pe echipe, care a avut și părți pozitive și mai puțin potrivite, suspans și o victorie clasică a reprezentanților țării gazdă, ce a fericit miile de germani din tribunele Arenei Vogtland.

Cu bara de start situată la poziția 18, schimbul întâi al primei manșe s-a derulat într-o manieră dinamică, conținând opt sărituri de cel puțin 125 de metri – pragul punctului de construcție al trambulinei. Domen Prevc, fratele mai mic al vice-campionului mondial, a surprins plăcut cu al său zbor lung de 132,5 m, o lungime atinsă și de norvegianul Andre Forfang, la scurt timp după. În a doua parte a actului prim, slovenul Jurij Tepes s-a dus mai departe și a aterizat după 135,5 metri plutiți în aer, aducând aminte de prestațiile din martie, de la Planica. Trecând în cont mici dezamăgiri semnate de austriecii Michael Hayböck și Gregor Schlierenzauer, manșa a continuat și a surprins o evoluție impresionantă a japonezului Taku Takeuchi, care n-a preferat să revină pe stratul de zăpadă până nu a plutit 136 de metri și jumătate. Dând un motiv de speranță veritabil publicului german, Richard Freitag a păcălit eșecul și a depășit limita de 130 de metri, la fel ca Simon Ammann sau Stefan Kraft. Severin Freund a conchis jumătatea inițială a întrecerii cu un zbor fulminant de 138 de metri, dar mai puțin spectaculos decât săritura lui Peter Prevc, lungă de 139 de metri, care avea să rămână și cea mai lungă a zilei.

Părțile mai puțin potrivite ale etapei de astăzi au fost reprezentate de către descalificările lui Anders Fannemel și Evgeniy Klimov, ale căror echipamente nu au întrunit toate standardele cerute de FIS. Drept urmare, Italia a fost singura echipă care n-a acces în manșa secundă din motive pur sportive. Finlanda și Elveția, salvate de aceste două descalificări, au dat din cap respectuos în semn de mulțumire pentru o nouă oportunitate de a se acomoda cu trambulina de la Klingenthal, o experiență necesară săritorilor în vederea obținerii unui scor mulțumitor mâine, în cadrul etapei individuale.

Cu un podium intermediar ocupat de Slovenia, Germania și Austria și fără Norvegia și Rusia, manșa secundă a adus la start o confirmare: Domen Prevc. Slovenul a izbutit încă un zbor de peste 130 de metri, 132 mai exact, oferind motive de bucurie fratelui său și nu numai. Din cauza schimbării direcției vântului, organizatorii au hotărât urcarea poziției barei de start cu câte o unitate, în două rânduri, însă gradul de spectaculozitate a fost știrbit, chiar și așa. Manuel Fettner a produs o impresie plăcută, totuși, asemenea lui Richard Freitag, care a ratificat prin al doilea zbor (138 m) că se află într-o formă competițională de luat în considerare. Fără telemarc la aterizare, Simon Ammann și Stefan Kraft au zburat peste 130 de metri la rândul lor, înainte de finele întrecerii. Peter Prevc s-a oprit după numai 132 de metri, ușurând sarcina lui Severin Freund. Campionul mondial a demonstrat, încă o dată, că este un monument al constanței și a zburat 136 de metri, în urma ultimei desprinderi a zilei, perfectând un succes al germanilor.

Uitând de prestații mai degrabă dezamăgitoare din partea lui Gregor Schlierenzauer sau Kamil Stoch, prologul acestei Cupe Mondiale a fost o reușită și prevestește un spectacol grandios, duminică. Germania se impune în această primă etapă pe echipe, după ce a acumulat un total de 1021,9 puncte – o performanță notabilă. Slovenia și Austria nu s-au situat departe, dar cei ce merită felicitați cel mai prelung rămân Severin Freund, Richard Freitag, Andreas Wellinger și Andreas Wank.

sursă foto: sandiegouniontribune.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s