Preview: sezon + Klingenthal

klingenthal

Mult a fost, puțin a rămas. Cupa Mondială la sărituri cu schiurile, ediția 2015/16 debutează mâine, pe Vogtland Arena, la Klingenthal, Germania. Pentru publicul larg, săriturile vor fi începute odată cu etapa pe echipe, care va avea loc sâmbătă, de la ora 17:15. Evenimentul principal al weekendului va fi etapa individuală, ce se va desfășura duminică, de la ora 15:00. Acesta va fi precedat de calificări, de la 13:30, care în planul inițial ar fi trebuit să aibă loc astăzi (n.r. vineri). Acțiunea celor două etape poate fi urmărită pe Eurosport HD (cea pe echipe), respectiv Eurosport (cea individuală).

Sesiunile de antrenamente și calificări au fost amânate din cauza factorului imprevizibil al acestui sport – vremea. Din cauza temperaturilor ridicate și a ploilor din ultimele zile de la Klingenthal, juriul a hotărât că este imposibil ca Icarii moderni să zboare în cursul zilei de astăzi, condițiile de pe trambulină nefiind propice săriturilor. Întrucât prognoza meteorologică anticipează o răcire semnificativă la noapte, se presupune că întrecerile de sâmbătă și duminică vor avea loc conform planului. Drept urmare, startul sezonului se amână cu o zi, în mod cert, iar ora debutului devine acum 17:15, în ziua de sâmbătă, 21 noiembrie. Să sperăm că vremea va favoriza organizarea competițiilor și nu va mai fi nevoie de o prelungire a perioadei de așteptare.

Info despre trambulină: Vogtland Arena este unul dintre cele mai moderne locuri de întâlnire al Icarilor moderni, suferind modificări majore la scurt timp după intrarea în acest mileniu. În 2006, trambulina cu tribune de 30,000 de locuri a fost redeschisă, alocându-i-se un mare privilegiu – acela de a organiza etape de Cupă Mondială. Cu dimensiunea trambulinei de 140 de metri și cu punctul de construcție situat la 125 de metri, trambulina din Klingenthal recunoaște zborul de 146,5 metri izbutit de germanul Michael Uhrmann, în 2011, drept record.

29

Date despre locație: Klingenthal este un orășel din sud-estul Germaniei, situat la mică distanță de granița cu Republica Cehă și având o populație de aproximativ 9,000 de locuitori. Împrejurimile orașului constă majoritar în păduri de conifere, așadar într-un peisaj ideal în vederea organizării unei competiții de ski jumping. Dacă în trecut citadela a fost recunoscută pentru fabricarea de instrumente muzicale, timpurile noi i-au redirecționat resursele înspre turism, care a implicat și ridicarea unei stațiuni de ski. Astfel, principalul interes al orășenilor a fost schimbat din artă clasică într-o artă motrice, incluzând în aceasta din urmă și săriturile cu schiurile, executate de sportivii profesioniști.

Rezultatele recente: În sezonul precedent, Klingenthal a fost gazdă a trei evenimente de sărituri cu schiurile – două etape individuale și una pe echipe. Ambele etape individuale au fost câștigate de cehul Roman Koudelka, iar podiumurile au fost completate de polonezul Piotr Zyla și norvegianul Anders Fannemel, respectiv austriacul Stefan Kraft și germanul Andreas Wellinger. Așadar, Koudelka are cu siguranță ceva de apărat în acest weekend. În etapa pe echipe din 2014, țara gazdă, Germania, a ieșit învingătoare, întrecându-le pe principalele urmăritoare, Japonia și Norvegia.

klingenthal skisprungschanzen com

Să fie iar Freund, să fie Prevc, să fie Stoch, să fie Kraft, să fie Schlierenzauer, să fie Ammann sau să fie o surpriză?

Sezonul stă să înceapă, iar mai sus am enumerat principalii pretendenți la adjudecarea Marelui Glob de Cristal, ce va fi decernat pe 20 martie 2016, la Planica, Slovenia.

Germanul Severin Freund are în cont un titlu de acest fel, însă și toate șansele să-și prelungească dominația în cazul în care reușește să continue pe drumul inuman de constant pe care și l-a croit până acum.

În cazul celui de-al doilea favorit, în viziunea mea – Peter Prevc, slovenul își dorește, poate mai mult ca oricine, să fie numit campion mondial la finele acestei stagiuni. Mai ales după ce a ratat acea distincție la mustață în acest an, pierzând trofeul din cauza numărului mai mic de victorii avute în sezonul 2014/15. Va fi interesant de urmărit cât de motivat va fi slovenul, luând în considerare multitudinea de trăiri avute în ultimele luni și faptul că a terminat pe poziția secundă fiecare dintre ultimele două ediții ale Cupei Mondiale.

Mergând mai departe pe lista favoriților, Kamil Stoch are o șansă consistentă la titlu întrucât este fost campion mondial și nu mai este încercat de probleme de ordin medical. Problematica polonezului va consta în capacitatea lui de a zbura într-atât de constant precum ceilalți săritori de top.

Austriacul Stefan Kraft este, indubitabil, un nume de luat în seamă și doar pentru „simplul” fapt că este deținătorul „Vulturului de Aur”, trofeul acordat câștigătorului Turneului Celor 4 Trambuline. Până în fazele finale ale stagiunii anterioare, austriacul a rămas în top, demonstrând o continuitate remarcabilă în prestații, dificil de atins la vârsta sa – 22 de ani.

Gregor Schlierenzauer este dator în fața a mii de suporteri să își recapete știința zborului, avută altădată. Austriacul a dezamăgit crunt în stagiunea 2014/15 și a declarat că țintește o revenire la vârf în acest sezon. Toți urmăritorii acestui sport așteaptă revirimentul lui „Schlieri” și sunt convinși că mai are multe de arătat. Are, totuși, două Globuri de Cristal în vitrină, deci deține experiența necesară pentru a mai triumfa o dată. Și este în continuare tânăr, la cei 25 de ani ai săi.

Cvadruplu campion olimpic și campion mondial, elvețianul Simon Ammann este din oficiu un candidat la supremație, însă nefiind la prima tinerețe și schimbându-și recent stilul de zbor, îi va fi suficient de complicat, știind și că restul concurenței dispune de mai multă energie și entuziasm. Elvețianul a declarat că dorește să-și atingă apogeul de formă în decembrie-ianuarie, dar chiar și așa, dublura lui Harry Potter nu este de subestimat. Nu și acum, după ce a surprins în trecut întreaga lume, obținând patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de iarnă.

Sau să fie o surpriză? Personal, nu văd pe cineva din afara top 6-ului menționat să aibă o șansă reală la titlu, chiar dacă lui Michael Hayböck i se atribuie o atenție specială în aceste zile din pre-sezon. Însă frumusețea sportului constă în ineditul pe care îl oferă atunci când te aștepți mai puțin. Lăsăm previziunile la o parte și așteptăm ca Icarii moderni să ne surprindă și să ne încânte cu zborurile lor înălțătoare. Le dorim să aibă parte de cât mai mult vânt de portanță și de cât mai multe recorduri doborâte!

klinnnnn

Loturile confirmate pentru Klingenthal:

Germania: Severin Freund, Andreas Wellinger, Stephan Leyhe, Richard Freitag, Andreas Wank și Marinus Kraus;

Norvegia: Anders Fannemel, Rune Velta, Johann Andre Forfang, Tom Hilde, Kenneth Gangnes, Andreas Stjernen și Daniel Andre Tande;

Austria: Gregor Schlierenzauer; Michael Hayböck, Stefan Kraft, Andreas Kofler, Manuel Fettner și Manuel Poppinger;

Japonia: Noriaki Kasai, Daiki Ito, Kento Sakuyama, Shohei Tochimoto, Taku Takeuchi și Junshiro Kobayashi;

Polonia: Kamil Stoch, Piotr Zyla, Jan Ziobro, Klemens Muranka, Bartlomiej Klusek, Maciej Kot și Dawid Kubacki;

Slovenia: Peter Prevc, Domen Prevc, Jurij Tepes, Robert Kranjec, Anze Lanisek și Nejc Nezman;

Finlanda: Janne Ahonen, Harri Olli, Jarkko Maeaettae și Lauri Asikainen;

Cehia: Roman Koudelka, Jan Matura, Lukas Hlava și Jakub Janda;

Elveția: Simon Ammann, Gregor Deschwanden, Killian Peier și Luca Egloff;

Rusia: Ilmir Hazetdinov, Denis Kornilov, Vladislav Boyarintsev și Evgeniy Klimov;

Italia: Sebastian Colloredo, Alex Insam, Federico Cecon și Davide Bresadola;

Franța: Vincent Descombes Sevoie și Ronan Lamy Chappuis;

Canada: Mackenzie Boyd Clowes;

Bulgaria: Vladimir Zografski;

Statele Unite ale Americii: Kevin Bickner și Michael Glasder;

Coreea de Sud: Seou Choi, Hyun Ki Kim, Chil Ku Kang și Heung Chul Choi;

Kazahstan: Radik Zhaparov și Marat Zhaparov.

sursă foto: skisprungschanzen.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s