Patru pe podium, un singur câștigător

IMG_20150315_170417_208Sub razele unui soare zâmbitor și deasupra unor tribune pline-ochi, săritorii cu schiurile au început să zboare la Oslo cu ocazia antepenultimei etape a sezonului. Cu bara de start situată la poziția cu numărul 13 și având o prezență olandeză inedită pe lista de start, cea de-a 34-a întâlnire a Icarilor moderni din ediția 2014/15 a Cupei Mondiale a debutat anevoios, dar s-a întărit din punct de vedere calitativ odată cu trecerea timpului.

Afectați de un vânt frontal prea puternic, primele evoluții nu au fost din cele mai fericite, bulgarul Vladimir Zografski fiind întâiul sportiv care a depășit punctul de construcție. Ajutat de vânt, japonezul Tochimoto a ridicat standardul la 127 de metri, o ștachetă atinsă și de Jan Matura la câteva minute mai târziu, cu puțin timp înainte ca Michael Neumayer și Taku Takeuchi să zboare 127,5, respectiv 129,5 de metri, ultimul dintre cei doi căzând la finalul evoluției, însă din fericire pentru el doar după ce trecuse de zona de punctare. Una dintre surprizele primei manșe a fost polonezul Piotr Zyla, care a întrecut cu jumătate de metru pragul de 130 de metri, performanță urmată de două dintre dezamăgirile părții inițiale a competiției: Simon Ammann și Gregor Schlierenzauer. Cu Noriaki Kasai izbutind să ajungă până la punctul de 128,5 m, întâia parte a continuat cu evoluțiile ce au lăsat de dorit ale lui Michael Hayböck și Peter Prevc, între ele având loc o săritură consistentă a lui Stefan Kraft, de 130 de metri. Monument de constanță, Severin Freund, a concluzionat prima manșă cu cel mai lung zbor – 132 de metri -, la capătul jumătății de concurs în urma căreia Freund, Kasai și Kraft ocupau podiumul intermediar, Prevc se clasa pe poziția a 17-a, iar Ammann rata calificarea în manșa finală.

După ce bara de start a fost urcată cu o unitate, a doua parte a întrecerii nu a început cu evoluții explozive, dar a cuprins numeroase zboruri de peste 120 de metri, de altfel normale având în vedere calitatea celor treizeci de săritori calificați în această manșă. Din fericire pentru (tele)spectatori, Peter Prevc s-a revanșat față de o primă prestație dezamăgitoare, zburând 134 de metri și jumătate, lungime a săriturii ce l-a propulsat la locul de onoare pentru minute bune. „Invidios” pe sloven, Kamil Stoch nu s-a lăsat mai prejos decât cu jumătate de metru, dar l-a egalat la puncte, cei doi împărțindu-și întâietatea până spre finalul rundei. De asemenea, Anders Bardal a fost autorul unei evoluții încântătoare, de 132 de metri, precedând finele competiției în care Zyla, Velta și Koudelka nu au entuziasmat, spre deosebire de Noriaki Kasai, care a zburat pentru a doua oară 128,5 metri. Nemaisurprizând pe nimeni, Severin Freund a reușit o desprindere de pe masa trambulinei ca la carte și a avut un stil remarcabil în zbor, clasându-se pentru a treia oară la rând în etapele norvegiene pe prima poziție și fiind urmat de ceva special, în persoanele lui Noriaki Kasai, care la 42 de ani își adjudecă locul doi într-o etapă de Cupă Mondială și ale lui Peter Prevc și Kamil Stoch, care au încheiat la egalitate competiția și au urcat la braț pe ultima treaptă a podiumului. IMG_20150315_170148_118

În urma unei etape terminată spectaculos, Freund se distanțează la 94 de puncte față de principalul urmăritor, Peter Prevc, iar soarta Globului de Cristal pare acum tranșată, doar eventuale întâmplări nefericite putând schimba câștigătorul acestui sezon. Demn de menționat mai mult decât Severin este inepuizabilul și inegalabilul Noriaki Kasai, care a demonstrat încă o dată că vârsta este doar un număr. Astfel, se încheie weekendul de la Oslo în care Andreas Kofler a privit liniștit competițiile, iar Freund poate aborda acum mai relaxat ultimele două etape de la Planica.

Podium: 1. Severin Freund (132 & 128 m), 2. Noriaki Kasai (128,5 m x2), 3. Peter Prevc (121,5 & 134,5 m) & Kamil Stoch (124 & 134 m)

Surpriza zilei: Pentru a doua etapă la rând, Noriaki Kasai!

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s