Freund și al său prieten: locul întâi

IMG_20150314_205030_947În apropiere de capitala Norvegiei, pe trambulina Holmenkollen, etapa cu numărul 33 a Cupei Mondiale era una dintre puținele șanse ale lui Stefan Kraft de a mai reveni cu adevărat în cursa pentru Globul de Cristal, o luptă în trei în care celui din urmă pretendent i s-au rupt la propriu și la figurat legăturile cu succesul, la Trondheim.

Prima manșă a debutat în forță, întâiul săritor de pe lista de start, sud-coreeanul Seou Choi apropiindu-se la doar un metru de punctul de construcție, o performanță notabilă pentru asiatic. Finlandezul zburător, Janne Ahonen, a fost deschizătorul de drumuri în această competiție, zburând 121,5 metri și inițiind seria prestațiilor de peste 120 de metri. Ajutați de un vânt de portanță consistent, puțini sportivi s-au mai oprit înainte de pragul minim presupus de o calificare în manșa a doua, însă nu mulți au lăsat o impresie entuziasmantă. La capitolul surprize, polonezul Jan Ziobro a punctat, plutind 130 de metri, cu doar patru metri și jumătate mai puțin decât japonezul Taku Takeuchi, autorul celui mai lung zbor al părții întâi de concurs. Din tipicul exces de precauție, organizatorii au luat decizia coborârii poziției barei de start cu o unitate, dar numărul 15 al acesteia nu a intimidat prea mult, polonezul Piotr Zyla și Anders Bardal legând un mini-șir de două evoluții consecutive, lungi de 131 m. Într-un final de manșă în care Richard Freitag și Roman Koudelka au dezamăgit, nereușind să-și procure biletele pentru partea a doua a spectacolului, Simon Ammann, Kamil Stoch, Gregor Schlierenzauer, Noriaki Kasai, Peter Prevc și Severin Freund au atins și depășit punctul de 130 de metri, luând față de Kraft o distanță liniștitoare și neașteptată, mai ales din partea lui Kamil, care s-a clasat pe un nesperat loc 2, la doar câteva zile după ce același polonez nu se simțea deloc capabil să concureze din cauza unor probleme medicale.

Cu Stefan lăsat în afara top 10-ului la jumătatea zilei competiționale, calculele unei bătălii în trei la Globul de Cristal păreau tot mai improbabile, austriacul având nevoie de o performanță de aproximativ 140 de metri pentru a mai tinde la obținerea trofeului.

Manșa finală a fost inițiată de același sud-coreean, a cărui prezență în cea de-a doua jumătate a concursului a fost nebănuită și admirabilă, întărită de un zbor de 120 de metri mai mult decât decent pentru reperele sale. Avansând, competiția a fost animată de Anders Jacobsen, care s-a revanșat față de o primă prestație nefericită, fiind primul săritor care izbutea un zbor de peste 130 de metri în partea a doua a întrecerii. În mod surprinzător, următorul sportiv care a atins acest standard a fost tânărul norvegian Johann Andre Forfang, care a rămas la locul de onoare și după zborurile modeste ale austriecilor Gregor Schlierenzauer și Stefan Kraft. După o căzătură a lui Ziobro și alte prestații normale, antrenorul austriac al norvegienilor, Alexander Stöckl, a luat decizia de a coborî bara de start cu ocazia evoluției lui „Superman”, un personaj ale cărui puteri nu s-au regăsit în zborul lui Anders Bardal, care s-a oprit la pragul de 121 de metri. Intrând în top 10-ul stabilit în manșa întâi, Noriaki Kasai a fost încă o dată senzațional, plutind 133 de metri și jumătate – un zbor în urma căruia existența unor puncte de compensație pentru vârstă l-ar face campion. Oarecum neașteptat, Peter Prevc a izbutit cel mai lung zbor al zilei, rămânând în aer secunde bune și aterizând la doar trei metri de recordul trambulinei, stabilit de Andreas Kofler. Precedat de o săritură impresionantă, Rune Velta s-a apropiat de ștacheta impusă de sloven, zburând 135,5 metri, la fel ca și Severin Freund, performanțe ce au încadrat un dezamăgitor salt din partea lui Kamil Stoch.

Când lupta pentru Globul de Cristal părea să se echilibreze, Peter Prevc părând de nedepășit în clasamentul etapei 33, rezultatul final a indicat o victorie a aceluiași german, Severin Freund, care în urma celor 100 de puncte de azi, securizate de o diferență de doar 0,3 puncte, își mărește ecartul față de sloven la 54 de puncte și la 120 de Kraft. Din păcate pentru el și pentru echilibrul competiției, austriacul pare începând de astăzi complet ieșit din cursă.

Astfel, pentru a doua oară la rând, podiumul este format din aceiași sportivi, aliniați în aceeași ordine, la finalul unei competiții în care 58 de evoluții au întrunit minimumul de 120 de metri, iar patru au depășit dimensiunea trambulinei, pe care mâine va mai avea loc încă o etapă prevestitoare ultimului weekend al stagiunii.

Podium: 1. Severin Freund (132 & 135,5 m), 2. Peter Prevc (130 & 138 m), 3. Rune Velta (128,5 & 135,5 m)

Surpriza zilei: Noriaki Kasai, care a ratat de puțin o clasare pe podium.

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s