Tumultuoasa etapă 31

IMG_20150310_201435_568Povestea etapei cu numărul 31 a Cupei Mondiale, ediția 2014/15 a fost tumultuoasă, cu împrejurări meteorologice nefavorabile și prea puțin presărată cu întâmplări notabile din punct de vedere sportiv. La Kuopio, în continuarea itinerariului finlandez, săritorii cu schiurile au întâmpinat mari bătăi de cap, începând cu ziua de ieri, când ședința de calificări a fost amânată pentru azi.

După noi amânări, vântul s-a potolit nițel și le-a permis Icarilor moderni să își exerseze zborurile într-o sesiune de antrenamente în care Stefan Kraft a stabilit recordul neoficial al trambulinei normale de la Kuopio, zburând 106 de metri și jumătate. Cu toate că decizia de a muta competiția de pe trambulina mare pe cea normală nu sună încântător pentru niciun iubitor al acestui sport, prima manșă a debutat într-un final și a avut pe lista de start nici mai mult, nici mai puțin de 65 de sportivi.

Cu punctele de referință schimbate la cei 92 de metri ai punctului de construcție și cei 100 de metri ai dimensiunii trambulinei, prima și singura manșă a fost inițiată în forță de rusul Denis Kornilov, care a aterizat după 93,5 de metri zburați. Precedat de o serie anostă de evoluții, Janne Ahonen a impresionat, plutind 96 de metri, cu doar un metru mai puțin decât Hazetdinov și Diethart. Fără „avertizare”, Manuel Poppinger și Gregor Deschwanden au izbutit primele performanțe de peste 100 de metri ale zilei, depășind dimensiunea trambulinei cu 3, respectiv 5 metri, niciunul dintre cei doi nereușind, din nefericire, să își desăvârșească săritura cu un telemark la aterizare. Îngrijorați de lungimile zborurilor celor doi sportivi, organizatorii au luat decizia de a coborî bara de start cu o unitate, la numărul 12, hotărâre care a fost urmată la scurt timp de o evoluție șocant de scurtă (55 m) din partea finlandezului care surprindea duminică, la Lahti, cu o clasare în top 10 – Jarkko Maeaettae. Între pale de vânt puternice, ce au pus în pericol echilibrul săritorilor, Dezman s-a apropiat la doar doi metri de suta de metri, înainte ca Taku Takeuchi și Anders Bardal să aterizeze la același punct – 102,5 metri. După zboruri suficient de bune ale căror autori au fost Piotr Zyla, Anders Jacobsen și Markus Eisenbichler, Simon Ammann a reușit să stabilească noul record al trambulinei normale de la Kuopio și totodată cel mai lung zbor al competiției propriu-zise – 106 m -, însă nu și un telemark la revenirea pe sol, fapt ce avea să-i umbrească într-o mică măsură valoarea performanței. Din nou speriați de lungimea zborului, organizatorii au mai coborât bara de start cu o unitate, dar Noriaki Kasai nu s-a lăsat impresionat de aceasta și a plutit 98 de metri, cu un metru, respectiv un metru și jumătate mai puțin decât austriecii Stefan Kraft și Michael Hayböck. Noul deținător al recordului trambulinei normale de la Kuopio, Severin Freund, avea să devină și câștigătorul etapei de Cupă Mondială, drept răsplată a săriturii sale de 103,5 m, completată de un telemark la aterizare. Ultimul săritor de pe lista de start a fost Peter Prevc, care a dezamăgit, luând contact cu stratul de zăpadă la un metru distanță de punctul de construcție și terminând ciudata etapă 31 pe nefericita poziție 17.

Într-o etapă a cărei spectacol a fost umbrit de vânt, iar Kamil Stoch și Anders Fannemel nu au putut participa din cauza unor probleme stomacale, respectiv probleme la genunchi, Severin Freund își adjudecă cele 100 de puncte, „Superman” ocupă locul 2, iar podiumul este alcătuit din patru persoane fiindcă Stefan Kraft și Simon Ammann își vor împărți onorurile și meritele. Drept urmare, Stefan Kraft se îndreaptă încet, dar sigur spre securizarea Marelui Glob de Cristal și în același timp de o performanță extraordinară, mai ales ținând cont de vârsta sa – cea de a câștiga atât Turneul Celor 4 Trambuline, cât și Globul de Cristal în același sezon. Până joi, vântul primește un sfat din partea tuturor iubitorilor ai săriturilor cu schiurile: s-o lase mai moale!

Podium: 1. Severin Freund (103,5 m), 2. Anders Bardal (102,5 m), 3. Stefan Kraft (99 m) & Simon Ammann (106 m)

Surpriza zilei: Simon Ammann, reușind noul record al trambulinei și faptul că podiumul este format din patru sportivi

10487225_10152750396602151_8967319957311148521_n

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye 

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s