Să fie oare Kraft de neoprit?

Pe trambulina Salpausselka ascunsă de ceață, 50 de sportivi au luat start în etapa cu numărul 30 a acestei ediții de Cupă Mondială, în ceea ce avea să fie o întrecere individuală începută domol și terminată en fanfare, însumând în cele din urmă 50 de evoluții care au atins și depășit punctul de construcție.

IMG_20150308_164542_384Fiind nevoiți să sară de la unitatea 11 a barei de start pe parcursul întregii competiții, în ciuda vântului din spate, partea inițială a primei manșe nu a surprins până la evoluția fratelui mai mic al fostului deținător al recordului mondial. Cene Prevc a fost primul care a zburat mai mult de 116 metri, reușind un zbor cu doar patru metri și jumătate mai scurt decât cel izbutit de Peter în finalul manșei. Precedate de prestații onorabile din partea rusului Maksimochkin, germanului Wank și austriacului Diethart, care a aterizat după o perioadă suficient de lungă de partea corectă a punctului de construcție, zborurile germanului Wellinger și reprezentantului gazdelor, Maeaettae, au atins și au trecut de pragul de 120 de metri, moment din care etapa s-a animat din ce în ce mai puternic. „Superman” din Norvegia a deschis seria performanțelor cu adevărat notabile, sărind 124,5 m. Simon Ammann a încercat și aproape a avut succes în a-l imita, însă a fost nevoit să se oprească cu un metru și jumătate mai repede, la care s-a adăugat și o aterizare fără telemark, tehnică pe care elvețianul pare să nu o mai stăpânească prea bine de la revenirea din accidentare. Gregor Schlierenzauer a transmis încă o dată că stagiunea actuală a fost un accident inexplicabil, plutind tot 123 de metri, prevestind performanța lui Noriaki Kasai, lungă de 124,5 m. Între o cumplită dezamăgire produsă de Kamil Stoch, care a zburat nici mai mult nici mai puțin de 110 metri și succesiunea de zboruri impresionante din finalul manșei, Velta, Hayböck, Koudelka, Freitag, Jacobsen și Zyla s-au ridicat la nivelul așteptărilor, dar nu au surprins. Cei care au stârnit admirație au fost Severin Freund, Stefan Kraft și mai ales Anders Fannemel, care au aterizat în intervalul 126-127,5 m, cu 3-4 metri mai departe decât ocupantul primei poziții în clasamentul general al Cupei Mondiale.

Cu Fannemel pe primul loc, urmat de Kraft și Freund, manșa secundă se anunța palpitantă. Și, în mod natural, așa a și fost. Austriacul Fettner și slovenul Cene Prevc au fost protagoniștii primei părți a manșei finale, zburând peste 121 de metri. Majoritatea performanțelor din ultima parte a competiției au atins un standard înalt, Anders Jacobsen și Anders Bardal aterizând la punctul de 125 de metri, cu trei metri și jumătate mai devreme decât compatriotul Rune Velta. De asemenea, Jarko Maeaettae și Noriaki Kasai au surprins plăcut, japonezul zburând 127,5 m și ocupând un prim loc în clasamentul intermediar. Dar experiența lui Noriaki a fost depășită de avântul tinerilor Stefan Kraft și Anders Fannemel, primul menționat trecându-și în cont cel mai lung zbor al zilei – 133,5 m – și adjudecându-și cele 100 de puncte puse în joc. Peter Prevc și Severin Freund nu au încântat într-un mod aparte, dar nici nu au dezamăgit, spre deosebire de Kamil Stoch, Simon Ammann, Jernej Damjan sau Marinus Kraus.

Aflați la finalul weekendului din Lahti, în urma căruia Kraft a făcut o afirmație clară în ceea ce privește obținerea Marelui Glob de Cristal, Freund și Fannemel se mulțumesc cu 80, respectiv 60 de puncte și privesc înainte, la fel ca și ceilalți sportivi, spre continuarea aventurii finlandeze în Țara Celor 1000 de Lacuri, începând chiar de mâine, la Kuopio. Cu siguranță, Peter Prevc, Kamil Stoch și mulți alții vor dori să se revanșeze întâi față de ei înșiși și mai apoi față de suporterii lor, în timp ce simpaticul Cene va încerca să uimească din nou, după o clasare în top 20 demnă de toată considerația.

Podium: 1. Stefan Kraft (127 & 133,5 m), 2. Severin Freund (126 & 126,5 m), 3. Anders Fannemel (127,5 & 122 m)

Surpriza zilei: Jarko Maeaettae, care a sărit 122, respectiv 123 de metri și și-a făcut loc în top 10-ul de azi.

fis-ski

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s