Încă o dată, Norvegia!

MDDcJu2După calificările de vineri câștigate de Anders Jacobsen, etapa cu numărul 29 a Cupei Mondiale 2014/15 a debutat în prezența unui vânt puternic, oscilant, care a pus în mare pericol desfășurarea primei manșe. Pe trambulina cu mărimea de 130 de metri din municipiul finlandez Lahti, întâia parte a competiției pe echipe a fost considerabil bulversată de direcția și puterea vântului trimis de Eol, dar standardul evoluțiilor a fost în general ridicat la o ștachetă mulțumitoare în ochii spectatorilor.

În primul schimb al primei manșe, reprezentantul gazdelor Jarko Maeaettae a fost primul săritor care a izbutit să treacă de punctul de construcție, situat la 116 m, aterizând cu patru metri de partea corectă a acestuia. Încadrat de prestații decente reușite de Piotr Zyla, Gregor Schlierenzauer și Richard Freitag, zborul lui Anders Bardal a fost cel mai impresionant al primului dintre cele opt schimburi ale zilei, aterizând la pragul de 127,5 m. În cea de-a doua parte a manșei întâi, Klemens Muranka, Anders Jacobsen și Marinus Kraus au salvat imaginea întregii ture, care a fost de altfel cea mai placidă a întrecerii, ceilalți sportivi, printre care și Manuel Poppinger dezamăgind, austriacul sărind doar 92 de metri. Cel de-al treilea schimb a fost de asemenea mediocru, doar Daiki Ito, Michael Hayböck, Anders Fannemel și Markus Eisenbichler fiind autorii unor performanțe notabile, cuprinse între 118-122 m, într-o serie în care Janne Ahonen a avut de luptat cu vântul și a ales o aterizare prematură în scopul evitării unei potențiale căzături. Ultimul schimb al primei părți a fost mai animat, Kamil Stoch, Noriaki Kasai și Peter Prevc aterizând în intervalul 124-125,5 m, înainte ca Severin Freund și Stefan Kraft să conchidă manșa cu evoluții lungi de 127,5, respectiv 131 m.

Drept urmare, în finalul primei manșe Germania ocupa prima poziție a podiumului intermediar, secondată de Norvegia, urmărită la mică distanță de Polonia, în timp ce delegațiile Franței, Coreei de Sud, Statelor Unite ale Americii, dar și cea a țării gazde, Finlanda, se vedeau nevoite să spună „La revedere!” competiției.

Manșa finală a fost inițiată de două zboruri demne, ale germanului Freitag și ale austriacului Schlierenzauer, acestea pălind în comparație cu evoluțiile polonezului Zyla și norvegianului Bardal, care au plutit 128, respectiv 129 de metri și jumătate. A doua serie a jumătății secunde a concursului nu a impresionat, dar a numărat șase prestații de peste 116 m, una dintre ele aparținându-i lui Poppinger, care s-a revanșat pentru nereușita primului zbor. În penultimul schimb al zilei, Daiki Ito, Anders Fannemel și Michael Hayböck au sărit între 126 și 128 de metri, cu puțin timp înainte ca Markus Eisenbichler să fie nevoit a atinge zăpada cu mâinile la aterizare, diminuând într-o oarecare măsură șansele Germaniei la câștigarea etapei. În tura finală, Stefan Kraft, Noriaki Kasai și Severin Freund au izbutit sărituri satisfăcătoare, fiind totuși devansați de Peter Prevc, care s-a oprit la jumătate de metru distanță de dimensiunea trambulinei. Fără intenția și capacitatea de a depăși recordul trambulinei, stabilit de austriacul Andreas Widhölzl în 2006, Rune Velta a fost ultimul sportiv care s-a desprins de pe masa trambulinei și a zburat doar 123 de metri – o performanță în limitele normalului, un normal însă care a fost suficient pentru securizarea unei noi victorii obținute de echipa masculină a Norvegiei, recent devenită campioană mondială.

Cu 1069 de puncte în cont, reprezentanții țării fiordurilor (Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel și Rune Velta) și-au adjudecat întâietatea, situându-se înaintea germanilor (Richard Freitag, Marinus Kraus, Markus Eisenbichler și Severin Freund) și a japonezilor (Shohei Tochimoto, Taku Takeuchi, Daiki Ito și Noriaki Kasai), care au completat podiumul zilei. Ajunși la finalul unei competiții sâcâite nițel de vânt, săritorii se pregătesc deja pentru ziua de mâine, în care etapa individuală se anunță extrem de echilibrată și imprevizibilă. Mă tem, însă, că recordul trambulinei din Lahti va rămâne neatins și după terminarea etapei individuale. Sper să mă înșel…

Podium: 1. Norvegia, 2. Germania, 3. Japonia

Surpriza zilei: Echipa Țării Soarelui Răsare

fis-ski

surse foto: forum.rojadirecta.es, fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s