Rumoare germană și energie globală înainte de Vikersund

titisee-neustadtCea de-a doua etapă de la Titisee-Neustadt s-a desfășurat într-o notă similară celei de sâmbătă, săritorii fiind autori ai unor zboruri remarcabile și producând spectacolul scontat de fiecare iubitor al săriturilor cu schiurile, cunoscute și sub numele de cel mai frumos sport de iarnă.

Într-o primă manșă în care au avut loc peste 19 evoluții de cel puțin 130 de metri, germanul Severin Freund, câștigător al ultimelor două etape de Cupă Mondială, a eclipsat concurența cu al său zbor lung de 137 m. În clasamentul lungimii săriturilor l-au urmat Anders Fannemel și Daiki Ito, ambii reușind să plutească 135 de metri și jumătate.

În pauza dintre manșe, Severin Freund a fost descalificat pe motiv că ar fi avut cu 100 de grame sub limita admisă de arbitri. Lăsat în afara concursului din cauza unui raport matematic nefericit între propria greutate și lungimea schiurilor, neamțul a declarat: „Nu am folosit schiuri noi sau prea lungi. Le-am folosit pe acestea de-a lungul întregului sezon. Pur și simplu am avut cu o sută de grame mai puțin decât trebuia. E supărător. Dar de asemenea este bine că există reguli care nu lasă loc pentru ambiguitate.” În ciuda faptului că este vorba despre o diferență infimă, de doar 100 de grame, toți sportivii cunosc cu siguranță regulamentul, iar această neatenție din partea germanului și a antrenorului său ar trebui să reprezinte un caz singular, o greșeală care nu se va mai repeta în viitor.

Partea a doua a ultimei competiții organizate în weekendul 7-8 februarie a adus în lumina reflectoarelor paisprezece zboruri de peste 130 de metri, care au făcut ca etapa a 26-a să fie catalogată mai spectaculoasă decât precedenta. După o primă desprindere de pe masa trambulinei ștearsă, Jernej Damjan a izbutit să își salveze imaginea cu o aterizare la 134 m care avea să îl plaseze în vârful clasamentului intermediar. Beneficiind de vânt frontal, japonezul Taku Takeuchi nu s-a oprit până la pragul de 137 de metri, cu puțin înainte ca norvegianul Rune Velta să indice faptul că Norvegia este una dintre marile favorite de la Falun, în urma unui zbor de 139 m. După evoluții impresionante ai căror autori au fost Kamil Stoch (137,5 m), Peter Prevc (135,5 m), Richard Freitag (133 m), Gregor Schlierenzauer (134,5 m), Daiki Ito (134 m), Michael Hayböck (131 m) și Stefan Kraft (132 m), Anders Fannemel l-a înlăturat pe simpaticul Kamil de la locul de onoare grație celui mai lung zbor al weekendului de la Titisee-Neustadt: norvegianul a aterizat la punctul de 143 de metri și jumătate, cu doar un metru și jumătate mai repede decât Sven Hannawald și Adam Malysz, deținătorii recordului acestei trambuline.

Drept urmare a unui weekend spectaculos în care mulți săritori au demonstrat că sunt în formă, toată atenția Icarilor moderni se îndreaptă asupra trambulinei-gigant de la Vikersund, Norvegia, unde Johan Remen Evensen a stabilit în 2011 recordul mondial la sărituri cu schiurile, după un zbor de 246,5 (două sute patruzeci și șase și jumătate) metri. Evensen a prefațat acest sfârșit de săptămână și a prezis că Anders Fannemel va sări 251,5 metri și va fi noul deținător al recordului mondial. Acest lucru rămâne de văzut, dar un lucru este cert: vom avea parte de spectacol pur!

Podium: 1. Anders Fannemel (135,5 & 143,5 m), 2. Kamil Stoch (130 & 137,5 m), 3. Roman Koudelka (131,5 & 140,5 m)

Surpriza zilei: Gregor Schlierenzauer, care a dat semne că își revine la forma de altădată. Austriacul a zburat 130,5, respectiv 134,5 metri.

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

One thought on “Rumoare germană și energie globală înainte de Vikersund

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s