Râșnov #2 – o zi amar-dulce

IMG_20150207_141234_110După o zi de sâmbătă propice din punct de vedere meteorologic, vântul s-a gândit să nu se lase neobservat în acest weekend în care cele mai bune săritoare cu schiurile din lume s-au adunat la Râșnov pentru cele două etape programate.

Față de ora de start stabilită, 13:30, competiția a debutat cu o întârziere de treizeci de minute, dar vântul puternic din față nu a contenit să sufle. Cu numărul 3 pe tricoul de concurs, Bianca Ștefănuță nu a reușit decât un zbor de 58 de metri, cu doi mai puțin în comparație cu evoluția sa de ieri. După doar câteva minute a venit rândul Danei Haralambie pe bara de start. Din nefericire, nici cea de-a doua româncă implicată în competiție nu a avut parte de o performanță prea satisfăcătoare, oprindu-se după 74,5 metri, cu 8,5 m mai repede decât ieri.
Sub acțiunea unui vânt oscilant și fioros, americanca Tara Geraghty-Moats a fost prima sportivă care a izbutit o aterizare de partea corectă a punctului de construcție, după un zbor de 93 de metri. După numeroase întreruperi cauzate de forța vântului și de o ninsoare viscolită, etapa cu numărul 11 a Cupei Mondiale feminine 2014/15 a continuat cu chiu cu vai, organizatorii dorindu-și cel puțin terminarea primei manșe. După o perioadă de așteptare stresantă, Julia Clair a putut, în sfârșit, să evolueze, dar s-a oprit după 89,5 m. A urmat apoi cea mai spectaculoasă succesiune de sărituri a weekendului, cu nu mai puțin de 11 zboruri care au atins și trecut cei 90 de metri (punctul de construcție). Au impresionat în mod special norvegianca Line Jahr, cu cei 94,5 metri zburați (fără telemark), americanca Nita Englund, cu 94 de metri, austriaca Eva Pinkelnig – cu cel mai lung zbor al weekendului: 96 de metri – și în ultimul rând, dar nu în cele din urmă japoneza Sara Takanashi, cu o săritură de 95 de metri care avea să fie suficientă pentru câștigarea celor 100 de puncte puse în joc.
În ciuda faptului că manșa doua a întrecerii a fost anulată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sutele de suporteri care au asistat la acest eveniment, alături de crainici, au creat o atmosferă energică, care a mai diminuat doza de neplăcere injectată de vânt. Podiumul a fost format din tânăra sportivă japoneză în vârstă de doar 18 ani – Sara Takanashi, americanca Nita Englund și austriaca Daniela Iraschko-Stolz. Drept urmare, germanca Carina Vogt a fost devansată în clasamentul general al Cupei Mondiale, iar poziția secundă este acum ocupată de deținătoarea recordului trambulinei de la Râșnov, aceeași Sara Takanashi, sportivă care merită toate aplauzele noastre. Din păcate, Bianca Ștefănuță a încheiat această zi pe ultimul loc, iar Dana Haralambie pe poziția a 34-a. Important, ținând cont de lipsa lor de experiență, este că au participat într-o etapă de Cupă Mondială, organizată foarte bine de România, în Valea Cărbunării.
IMG_20150208_140403_044IMG_20150208_140531_856IMG_20150208_154513_569
Marcu Czentye
Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s