Spectacol și relaxare la Titisee-Neustadt

titisee-neustadtÎncepută în Valea Cărbunării, la Râșnov, ziua de sărituri cu schiurile a continuat cu întrecerea masculină din Germania, pe trambulina mare de la Titisee-Neustadt, unde atmosfera liniștită, pe alocuri energică oferită de spectatorii aflați în josul zonei de aterizare s-a asemănat perfect cu evoluțiile săritorilor.

Cu zboruri de 142 și 143 de metri reușite în calificări de Markus Eisenbichler, respectiv Piotr Zyla, cea de-a 25-a etapă a Cupei Mondiale se anunța a fi mai mult decât spectaculoasă. Și așa a și fost, cel puțin în prima manșă, când calitatea zborurilor a fost satisfăcătoare chiar și în rândul primilor sportivi care au început competiția propriu-zisă. Neținând cont de vântul din spate, polonezul Zyla (pronunțat Jeiua de comentatorul englez) s-a încăpățânat să-i demonstreze vântului că este de neclintit, izbutind să plutească 138 de metri. Tot căpoși în acest sens au fost și Anders Jacobsen, Kamil Stoch, Gregor Schlierenzauer (!), Noriaki Kasai, Severin Freund, Stefan Kraft, Roman Koudelka și Peter Prevc, care au avut evoluții de calitate, cuprinse în intervalul 132,5 – 141,5 m. Puține au fost dezamăgirile manșei întâi, în persoanele lui Richard Freitag, Michael Hayboeck și poate Dimitry Vassiliev.

A doua parte a întrecerii a început ca din tun, iar Marinus Kraus a provocat entuziasm în tribune cu saltul său lung de 134 m. Urmat de o evoluție îmbunătățită a austriacului Hayboeck, la care tânărul săritor a beneficiat de o corecție pozitivă mare, de 13,6 puncte, organizatorii au decis să urce bara de start cu o unitate, cu speranța de a spori spectacolul și nivelul zumzetului unor tribune umplute de oameni relaxați și zâmbăreți. Însă nu au reușit. O perioadă de performanțe mediocre a fost în fine oprită de norvegianul Rune Velta, care nu s-a oprit până la pragul de 136,5 metri. Compatriotul Anders Fannemel l-a imitat, cu o evoluție de 135 de metri, dar câștigătorul calificărilor – Markus Eisenbichler – a diminuat nițel înflăcărarea fanilor, cu un zbor scurt, de 129,5 m. În mod surprinzător, norvegianul Jacobsen a zburat 138 de metri, cu doar un metru mai puțin decât liderul Cupei Mondiale, Stefan Kraft. Kasai, Koudelka, Zyla, Stoch și Prevc nu au atins ștacheta ridicată tocmai de ei în prima parte a competiției, dar ultima impresie s-a dovedit din nou vitală: Severin Freund a arătat de ce o etapă trebuie urmărită integral, sărind 140 de metri, în ceea ce avea să fie ultimul și totodată cel mai hotărâtor zbor al acestei etape. Astfel, germanul a reușit să-și bucure proprii fani, adjudecându-și 200 de puncte din ultimele 200 posibile în Cupa Mondială, iar Stefan Kraft păstrează deocamdată un ecart mulțumitor de 49 de puncte față de urmăritorul Peter Prevc.

Podium: 1. Severin Freund (138,5 & 140 m), 2. Stefan Kraft (134 & 139 m), 3. Peter Prevc (141,5 & 131,5 m)

Surpriza zilei: Anders Jacobsen, care a arătat o revenire de formă.

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s