Willingen #3 – Severin Freund

”Third time lucky” pentru Germania, în ultima zi a spectaculosului weekend din Willingen. A doua etapă individuală din decursul a trei zile s-a soldat cu o victorie nemțească, Severin Freund câștigând cele 100 de puncte care au adus multă bucurie în rândul fanilor germani. fis-ski

Spre deosebire de ziua de vineri, Janne Ahonen a izbutit să se califice în manșa secundă, grație unui zbor de 129,5 de metri – o evoluție remarcabilă ținând cont de vârsta finlandezului zburător. Lucrurile aveau să devină serioase odată cu desprinderea de pe masa trambulinei a japonezului Daiki Ito, care a deschis seria zborurilor de peste 140 de metri. Rune Velta, Kamil Stoch, Roman Koudelka și Peter Prevc l-au devansat cu câțiva metri, ca mai apoi Anders Fannemel, Stefan Kraft și Severin Freund să aterizeze la 149, respectiv 149,5 m. Datorită telemarkului, Kraft a reușit să îl întreacă în clasament pe Fannemel, care alături de compatriotul Velta a ocupat ultima poziție a podiumului la finele primei jumătăți de concurs.

Pe o ninsoare din ce în ce mai puternică, săritorii au continuat să performeze, dar nefericita evoluție a lui Janne de doar 98,5 metri a diminuat puțin entuziasmul. Totuși, aceasta nu trebuie să fie amintită ca un pas înapoi, ci ca o mostră de curaj din partea finlandezului care până și la această etate transmite importanța participării și a perseverenței. Chiar dacă sportivi ca Anders Jacobsen, Richard Freitag sau Michael Hayböck au dezamăgit ușor, cele 47 de sărituri care au depășit punctul de construcție al trambulinei au menținut vie flacăra spectacolului și a suspansului, etapa a 24-a a Cupei Mondiale 2014/15 având ca punct final zborul de 146 de metri al lui Freund. Cu toate că Velta și Hilde au evoluat suficient de bine și în manșa secundă, Fannemel și Kraft s-au oprit amândoi la pragul de 134,5 m după ce ambii izbutiseră tot aceeași lungime de zbor în prima parte a zilei competiționale – 149 de metri.

Cu o notă dubioasă de 20.0 acordată de arbitrul german în urma primului zbor reușit de Severin Freund, unii iubitori ai lumii Icarilor moderni pun la îndoială meritul favoritului gazdelor la câștigarea acestei etape. În calitate de fan al echipei norvegiene, consider că nu este cazul să ne gândim la o conjurație, măcar de dragul acestui sport, care încă pare imaculat, atât la propriu, cât și la figurat.

Până peste câteva zile, când mii de români se vor aduna la Râșnov pentru cele două etape de Cupa Mondială feminină găzduite de țara noastră, iar competiția masculină își va muta centrul la Titisee-Neustadt, vă las în compania cuvintelor spuse de învingătorul de azi, germanul Severin Freund: „Îmi este dificil să găsesc cuvintele potrivite pentru aceste trăiri. La primul zbor, desprinderea de pe masa trambulinei nu a fost perfectă, însă cea din al doilea a fost mai bună. Când am văzut linia-laser departe în josul zonei de aterizare m-am gândit că va trebui să zbor un pic mai mult. Niciodată nu știi ce se întâmplă pe o trambulină de o asemenea anvergură. Sunt foarte fericit că am putut câștiga. Avem un spirit de echipă fantastic și fiecare dintre noi joacă un rol într-un asemenea succes. Echipa noastră are un potențial imens”.

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s