Willingen #2 – explozie de evenimente

Devenit pentru a treia oară în această Cupă Mondială sport de echipă, săriturilwillingen.dee cu schiurile au oferit astăzi o întrecere sportivă remarcabilă, cu numeroase întâmplări notabile și memorabile. ”Trambulina mai mare decât cele mari” din Willingen a găzduit o etapă în care organizatorii concursului au modificat poziția barei de start de 7 ori (5 unități urcate și 2 coborâte), Anders Fannemel s-a apropiat la doar jumătate de metru de recordul trambulinei, iar Kamil Stoch a fost descalificat din motive tehnice, salvând-o pe Italia și scoțând-o pe Polonia din calculele manșei secunde.

În manșa întâi, primul schimb, Jurij Tepes a dat startul zborurilor artistice, aterizând cu 14 metri mai mult decât Hayböck, care s-a oprit în mod dezamăgitor la pragul de 122 de metri. Cea de-a doua tură avea să aducă o serie de sărituri suficient de bune, Sakuyama, Dezman, Jacobsen și Kraus zburând în intervalul 132,5 – 137 m, însă acestea au fost umbrite de nesatisfăcătoarea evoluție a lui Gregor Schlierenzauer (122,5 m).

Cea de-a doua parte a primei manșe a adus în prim-plan o minune: Dimitry Vassiliev a dat impresia că mi-ar fi citit cuvintele de ieri, izbutind să pună un telemark la aterizarea pe sol, cu toate că lungimea a lăsat puțin de dorit – 124,5 m. A urmat apoi întâiul zbor semnificativ al zilei, Damjan plutind în aer nu mai puțin de 143,5 de metri. Însă până și această desprindere de pe masa trambulinei avea să pălească în fața celei mai spectaculoase evoluții ale competiției, norvegianul Fannemel profitând de vântul de portanță și apropiindu-se la doar 0,5 metri de Ahonen și Tepes – deținătorii recordului trambulinei Mühlenkopfschanze. Richard Freitag avea să încheie schimbul cu un zbor mulțumitor de 147,5 m, egalând cele mai lungi evoluții de ieri ale lui Stoch și Velta și revanșându-se pentru propriile evoluții modeste din etapa individuală. Surprinzător sau nu, Austria termina și acest al treilea schimb al primei manșe pe rușinosul loc 6, o poziție dezonorantă, dar de înțeles, având în vedere că Hayböck, Kofler și Schlierenzauer nu trec printr-o perioadă fastă.

Coborârea barei de start cu două unități a afectat considerabil ultima tură a primei manșe, Janne Ahonen nereușind să ajungă mai departe de punctul de 123 de metri, în timp ce Velta a surprins negativ, cu cei 131 de metri zburați. Cu toate acestea, Stoch, Koudelka, Kasai, Prevc, Kraft și Freund s-au remarcat grație unor zboruri cuprinse între 134,5 și 140 m.

În pauza dintre manșe, vestea descalificării lui Kamil Stoch a schimbat în mare măsură concursul, iar performanțele săritorilor din partea a doua a întrecerii au scăzut în lungime. Dar Tepes – cu 137,5 m, Damjan – cu 137 m și Prevc – cu 144,5 m au ținut steagul sus, la fel ca Fannemel (140 m) și Freund (145 m).

Într-o zi în care cel mai în formă săritor a fost Anders Fannemel, slovenii Tepes, Dezman, Damjan și Prevc și-au adjudecat pe merit prima poziție a podiumului, fiind secondați de germani și urmați de norvegieni. „Bunicuțul” Kasai a reușit să își plaseze echipa în fața Austriei, care se vede astfel nevoită să se mulțumească cu locul 5 și să cedeze tricourile galbene. Rămâne de văzut dacă austriecii vor progresa mâine, în ultima etapă de la Willingen a acestui sezon.

Surpriza zilei: Anders Fannemel, care a fost la fel de impresionant ca și prestațiile colective ale Sloveniei.

sursă foto: willingen.de, fis-ski.com

10952865_10152674251892151_6807627329875915782_n

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s