Willingen #1 – Kamil Stoch

Pe impresionanta trambulină din Willingen, cei mai buni săritori din lume și-au dat din nou întâlnire, într-o etapă de vineri, organizată pentru a compensa și răzbuna vântul care a dat bătăi serioase de cap la Kulm și a anulat cea de-a doua etapă programată acolo. fis-ski

Cu Janne Ahonen întors în lumea Icarilor moderni, cea de-a 22-a etapă a acestei ediții de Cupă Mondială s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Finlandezul zburător a fost autorul a două evoluții onorabile – 120 de metri în calificări și 126 în prima manșă – însă a fost cel mai ghinionist, sfârșind întâia parte a competiției propriu-zise pe locul 31, primul de sub linia celor 30 calificați în repriza a doua de sărituri.

Sub ochii lui Octavian Munteanu, arbitru român care a acordat cu indulgență multe punctaje pentru stil, Rune Velta și mai ales Kamil Stoch au atras toate privirile în partea inițială a concursului, ambii aterizând după linia care marchează cei 145 de metri ai dimensiunii trambulinei, cu zboruri de 147,5 m, la doar 4,5 metri distanță de recordul stabilit de nimeni altul decât Ahonen. Aceștia au fost urmați de Eisenbichler și Vassiliev, care s-au oprit la pragul de 140 de metri. Din păcate pentru experimentatul sportiv rus, absența telemarkului a fost încă o dată factorul cheie, Dimitry dând din nou senzația că ar prefera mai degrabă să alerge maratonul sau să atingă fundul mării decât să binevoiască a realiza un simplu telemark la contactul cu stratul de zăpadă. Trecând peste încăpățânarea rusului, Schlierenzauer și Prevc au reușit la rândul lor să impresioneze, cu zboruri de 139 m. Kasai, Tepes, Jacobsen, Hilde, Fannemel, Freund, Koudelka și Kraft nu au lăsat de dorit, însă Michael Hayböck, câștigătorul de la Bischofshofen, a dezamăgit cu evoluția sa de doar 126 de metri.

Manșa secundă a debutat surprinzător de bine, simpaticul polonez Zniszczol aterizând la punctul de 143 m și rămânând lider intermediar până în a doua jumătate a ultimilor 30 de săritori rămași în concurs. Damjan avea să continue seria zborurilor lungi, grație celor 139,5 de metri plutiți în aer, iar Tepes – cu 140 m, Kraft – cu 142 m, Stoch – cu 142,5 m, Prevc – cu 144 m și Freund – cu 146 m au continuat și dus la bun sfârșit șirul de performanțe notabile.

Într-o zi în care Stoch a urcat pe culmile succesului pentru a doua oară în Cupa Mondială 2014/15, iar Prevc nu a contenit din a-și demonstra forma pozitivă prin care trece, consolidându-și poziția secundă în clasamentul general, Hayböck, Freitag și Zyla nu s-au regăsit și au fost nevoiți să termine în partea inferioară a clasamentului. Din fericire, pentru ei și pentru iubitorii acestui spectacol sportiv există o veste bună, și anume că weekendul nu s-a încheiat aici, iar zilele de sâmbătă și duminică vor aduce alte două etape, în care se vor putea revanșa față de public.

Podium: 1. Kamil Stoch (147,5 & 142, 5 m), 2. Peter Prevc (139 & 144 m), 3. Severin Freund (135,5 & 146 m)

Surpriza zilei: Severin Freund, care și-a rezervat un loc nesperat în top 3.

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s