Victorie slovenă pe tărâm japonez

10931429_10152659122092151_8696153329670755180_nSpre deosebire de celelalte etape, întrecerea cu numărul 20 a Cupei Mondiale a început devreme, la ora 9:30 (16:30 ora locală). Pe trambulina Okurayama din Sapporo, în absența unor săritori de mare anvergură, precum Freund, Jacobsen, Ammann sau Schlierenzauer și pe o ninsoare bogată, manșa întâi a început destul de încet, dar sigur. Factorul „vânt” nu a mai pus în pericol competiția propriu-zisă, iar germanul Karl Geiger avea să deschidă seria zborurilor bune, cu o aterizare la punctul de construcție (120 de metri). După o evoluție notabilă a norvegianului Gangnes, care s-a oprit la pragul de 128 m, organizatorii au luat clasica decizie ce sporește siguranța sportivilor, însă nu și gradul de spectaculozitate al întrecerii sportive – coborârea barei de start.

Devenind mai puternică, ninsoarea a oferit o imagine feerică, iar Sjoeen, Tepes, Kasai, Prevc și Hayböck și-au procurat șansa de a gusta, măcar pentru câteva momente, satisfacția ocupării primei poziție a clasamentului intermediar. Cei doi din urmă aveau să termine prima manșă la egalitate, pe primul loc, în ciuda faptului că Michael a fost autorul celui mai lung zbor al zilei – 132 de metri – cu 2 m mai mult decât slovenul și cu 2 mai puțin decât dimensiunea trambulinei. Cu speranța unei victorii obținute pe pământ autohton încă intactă, Kasai s-a situat la finele întâiei manșe pe podium. De asemenea, Kraft și Koudelka aveau dreptul să spere la o clasare onorabilă, după zborurile identice de 127,5 m. Totuși, prima parte a etapei a adus în prim-plan și clipe mai puțin bune, Kranjec, Zyla și nu în ultimul rând Damjan nereușind să impresioneze, fiind nevoiți să aterizeze pe stratul de zăpadă după doar 114, 115, respectiv 87 (!) de metri.

Jumătatea secundă a primei etape de la Sapporo a debutat fulminant, Piotr revanșându-se pentru nefasta evoluție anterioară și aterizând la punctul de 130 de metri. Spectacolul a venit ca de obicei în ultimele 10 sărituri, Koudelka și Kraft, cu zboruri lungi de 130,5 respectiv 131 m prevestind climaxul zilei – Peter Prevc reușind să plutească în aer până la stagiul de 131 de metri – și adjudecându-și pentru prima oară în acest sezon cele 100 de puncte puse în joc, beneficiind și de saltul mai puțin satisfăcător al austriacului Hayböck, care în ultima evoluție s-a oprit la doar 127 de metri.

Astfel, cu zboruri predominant între punctul de construcție (120 m) și cu câteva evoluții ce s-au apropiat de dimensiunea trambulinei (134 m), mai trece o etapă de la Sapporo, în care, din nefericire, recordul de 140 de metri deținut de Ljoekelsoey rămâne neatins. Cea de-a doua întrecere din Japonia va avea loc mâine, la o oră neprietenoasă iubitorilor români ai acestui sport.

Podium: 1. Peter Prevc (130 & 131 m), 2. Stefan Kraft (127,5 & 131 m), 3. Roman Koudelka (127,5 & 130,5)

Surpriza zilei: Peter Prevc, care a fost la fel de surprinzător ca Roman Koudelka.

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s