Vânt universal, țări diferite

Vânt din spate puternic, vânt din față slab, coborâri a barei de start, urmate de ridicări a bfis-skiarei de start, corecții mici cauzate de vânt, corecții compensatorii mari… astfel poate fi rezumat efectul pe care condițiile meteorologice nefavorabile săriturilor l-a avut asupra serii de 17 ianuarie 2015.

Pe trambulina de la Zakopane, săriturile cu schiurile s-au metamorfozat încă o dată într-un sport de echipă. O întrecere sportivă ce poate fi considerată asemănătoare celei individuale, dar în fapt este foarte diferită. Odinioară în controlul tuturor competițiilor de acest fel, Austria – formată din „cvartetul” Hayböck, Schlierenzauer, Diethart și Kraft – a sfârșit învinsă de o Germanie ambițioasă, pe care Freitag și Freund au condus-o pe prima poziție a podiumului, grație celui mai lung zbor al primei manșe, reușit de Richard (130,5 m) și a două evoluții impresionante în partea secundă, Freitag aterizând la 132,5 de metri și Severin sărind nu mai puțin de 133,5 m, conchizând ziua în favoarea țării sale.

Michael Hayböck a spart pentru prima oară gheața mediocrității, atingând în prima manșă pragul de 128 de metri. Printre schimbări rapide ale vântului, care au ajuns să fie supărătoare, Zniszczol, alături de Stoch, au adus polonezilor aflați la baza trambulinei Wielka Krokiew doze mici de bucurie, țara organizatoare fiind nevoită să se mulțumească la finalul etapei cu poziția a cincea.

Fiindcă nu s-a antrenat, Noriaki Kasai a dezamăgit, zburând doar 117,5 m în a doua manșă. Totuși, austriecii, cu excepția lui Diethart, norvegienii, mai puțin Forfang, Freitag, Freund, Stoch, Prevc și nu în ultimul rând Damjan au salvat impresia generală a acestei zile competiționale. Ultimul menționat – slovenul Jernej Damjan – a fost autorul celui mai lung zbor de azi, aterizând la pragul de 136,5 m, cu doar 4 metri mai repede decât recordul trambulinei, stabilit de Simon Ammann.

Într-un moment în care vântul de la Zakopane continuă să sufle, toți iubitorii acestui sport pot doar să spere că mâine situația se va îndrepta, iar natura va permite celor mai buni săritori din lume să ofere spectacolul așteptat. Însă, în mod cert, aceasta nu schimbă cu nimic dezamăgirea mea de astăzi, provocată de Peter Prevc, care a trimis Norvegia în afara podiumului, pe dezamăgitorul loc 4.

Clasament final: 1. Germania, 2. Austria, 3. Slovenia, 4. Norvegia, 5. Polonia, 6. Japonia, 7. Cehia, 8. Rusia, 9. Italia.

Surpriza zilei: Duo-ul Freitag-Freund, care a depășit în evoluții protagoniștii acestei ediții a Cupei Mondiale: Kraft și Hayböck.

fis-ski

surse foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

Advertisements

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s