Vânt enervant la Kulm(e)

Etapa a 15-a a Cupei Mondiale, disputată undeva între localitățile austriece Tauplitz și Bad Mitterndorf, s-a încheiat oarecum previzibil, Severin Freund adjudecându-și prima poziție la o zi după ce a stabilit recordul trambulinei: 237,5 m.10931533_10152634067827151_8497950835452284553_n

Cu un vânt din spate sâcâitor, manșa întâi a avut pauze de ordinul minutelor, și în ciuda acestor perioade de repaus, sportivi ca Anders Jacobsen, Richard Freitag, Michael Hayboeck și Robert Kranjec nu au reușit să sară conform așteptărilor, ultimul dintre aceștia aterizând la pragul de doar 116 m: un rezultat rușinos ținând cont de faptul că punctul de construcție și mărimea trambulinei sunt de 200, respectiv 225 de metri, dar cauzat în mare parte de condițiile meteorologice nefavorabile. Tot în prima jumătate a etapei s-au mai remarcat Markus Eisenbichler, cu un zbor de 206 m, Stefan Kraft – 224 m -, Severin Freund, cu cel mai lung salt al primei părți, 227, 5 m, și corecțiile de vânt foarte mari, între 20 și 30 de puncte.

Cu un vânt mai domolit, manșa secundă a adus mai mult spectacol, iar Hayboeck, Jacobsen și Freitag s-au revanșat, toți cei 3 izbutind să aterizeze în intervalul 191-208 m. Ajungând la cei mai buni 10 săritori, competiția a fost dinamizată de evoluția excelentă a japonezului Kasai, care s-a oprit la 213,5 m (al patrulea salt ca lungime azi) și de zborul cel mai lung al zilei, trecut în contul celui care a câștigat calificările de ieri, slovenul Jurij Tepes, care a plutit în aer nu mai puțin de 231 de metri, cu doar 6,5 mai puțini decât Severin, ieri.

Stefan Kraft și Peter Prevc au performat în nota obișnuită, adică la nivel înalt, austriacul ocupând la final poziția a doua și apropiindu-se de colegul său de cameră, Hayboeck, în clasamentul general al Cupei Mondiale, iar slovenul încheind etapa pe locul al patrulea, la o distanță de peste 15 puncte în urma conaționalului său Jurij.

Pe această trambulină-gigant atât săritorii, cât și spectatorii pot avea parte de multă satisfacție. Din păcate, însă, astăzi vântul nu a permis ca întrecerea sportivă să fie la nivel maxim, iar cuvintele lui Freund de ieri nu s-au aplicat, din nefericire, și azi: „Dacă ai parte de asemenea condiții și poți cu adevărat să zbori, atunci această trambulină este într-adevăr distractivă.”

Podium: 1. Severin Freund (227,5 & 210 m), 2. Stefan Kraft (224 & 197,5 m), 3. Jurij Tepes (186,5 & 231 m)

Surpriza zilei: Jurij Tepes

sursă foto: fis-ski.com

Marcu Czentye

2 thoughts on “Vânt enervant la Kulm(e)

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s